Premeny Stropkova a Rzeszówa prezentuje nová aplikácia
Metropola Podkarpatia realizuje so Stropkovom už tretí spoločný projekt.

12.07.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Nová mobilná aplikácia Rzeszów a Stropkov – kedysi a dnes, má širokej verejnosti priblížiť premeny dvoch partnerských miest poľsko-slovenského pohraničia za uplynulých vyše 100 rokov. Autormi myšlienky IT nástroja sú členovia tímu pracujúceho na realizácii projektu Rzeszów a Stropkov – spolupráca v oblasti kultúry pohraničia, ktorý bol podporený z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020.

"V Stropkove je pomerne početná komunita ľudí zaoberajúcich sa miestnou históriou a vďaka nim sa nám darí čoraz viac odkrývať dejiny nášho mesta. V jednej zo skupín na sociálnej sieti sa za takmer osem rokov nazbieralo niekoľko stoviek fotografií Stropkova a okolia, z ktorých mnohé majú vysokú historickú a dokumentárnu hodnotu. Aj to bolo jedným z dôvodov, prečo sme sa začali zaoberať myšlienkou vytvorenia mobilnej aplikácie zameranej na miestnu históriu, určenej širokej verejnosti," uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Cieľom aplikácie fungujúcej na platformách Android aj iOS je priblížiť domácim aj turistom premeny Rzeszówa a Stropkova od začiatku 20. storočia. Takýmto spôsobom môžu porovnať, aké spoločné znaky mali obe mestá v Rakúsko-Uhorsku a ako sa neskôr menili už ako súčasti samostatných štátnych útvarov – Poľska a bývalého Československa.

"V praxi to vyzerá tak, že užívateľ sa pomocou mobilu s GPS lokalizuje v jednom z partnerských miest. Interaktívna mapa aplikácie mu ponúkne zoznam lokalít, ktoré sú zachytené na historických fotografiách. Vyberie si jednu z nich a následne sa musí presunúť na vzdialenosť maximálne 50 metrov od daného miesta či objektu. Pomocou aplikácie zhotoví aktuálny záber, no namiesto neho sa mu už na displeji objavia historické fotografie zhotovené približne z rovnakého miesta, na akom sa práve nachádza," priblížil primátor.

Projektový tím aktuálne pracuje aj na dopĺňaní informácií o konkrétnych stavbách, historických pamiatkach alebo významných udalostiach, ktoré sa v daných lokalitách odohrali. "Aplikácia je, samozrejme, interaktívna a nové fotografie tam môžu pridávať aj samotní užívatelia. Tí najaktívnejší môžu získať virtuálny titul Priateľa pohraničia či fotorámček ako doplnok fotoaparátu v mobile," dodal primátor.

Za ostatných dva a pol roka realizuje metropola Podkarpatia so Stropkovom už tretí spoločný projekt. Prvé dva boli zamerané na rozvoj cestovného ruchu a občiansku angažovanosť v rámci krajín V4. Tretí, v objeme viac ako 235.000 eur, vďaka ktorému vznikla aj nová aplikácia, sa zameriava na oblasť rozvoja a propagácie prírodného a kultúrneho dedičstva pohraničia s dôrazom na spoločnú históriu oboch miest v Rakúsko-Uhorsku.

Ďalším výstupom projektu bude podľa hovorcu mesta Stropkov Petra Nováka mobilná hra Po stopách histórie, ktorá by mala byť verejnosti k dispozícii v lete. Hlavným výstupom projektu bude vyznačenie cyklotrasy zo Stropkova na štátnu hranicu s Poľskom, odkiaľ bude až do Rzeszówa pokračovať náučná trasa pamiatkami z čias Rakúsko-Uhorska. Pri Stropkove bola vďaka projektu vybudovaná vyhliadková veža, aktuálne tam stavajú aj tri turistické altánky. Slávnostné uvedenie cyklotrasy do užívania je naplánované na záver júla.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava