Veličná žije folklórnymi slávnosťami a tradičným jarmokom 
Dolnooravskú obec navštívili tisíce ľudí.

08.07.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Siváková

Dolnooravská obec Veličná žije od skorého rána folklórnymi slávnosťami a tradičným jarmokom spojeným s výstavou koní. Celodenný program nadväzuje na bohatú tradíciu jarmokov jednej z najstarších oravských obcí s cieľom prezentovať najmä pôvodné remeslá. Svoje umenie prišli ukázať keramikári, pernikári, drotári, rezbári či šperkári. Speváckymi vystúpeniami zas kultúrne dianie v obci spestrujú viaceré folklórne skupiny.

„V novodobej histórii oslavujeme už 27. ročník jarmoku. Veličná však bola v minulosti župným mestom Oravy a vzhľadom na to mala určité privilégiá, ktoré využívala. Jedným z nich okrem obchodovania so soľou boli práve aj takéto jarmoky, ktoré sa zameriavali na predaj dobytka, zeleniny, ovocia a všetkého, čo ľudia dopestovali,“ priblížil pre TASR starosta Veličnej Daniel Laura.

V kultúrnom programe folklórnych slávností sa počas dňa postupne predstavili deti z miestnej materskej školy, fujaráš Milan Kubačka z Oravskej Poruby, Folklórne súbory Kýčera zo Zázrivej, Rosička, rosa z Dolného Kubína, Párničan z Párnice, Orava z Dolného Kubína, Grúnik z Malatinej, Studnička a Čečina z Veličnej či spevácka skupina Sliačanka z Liptovských Sliačov. O 17. h Veličnú navštívi i prezident SR Andrej Kiska, ktorého svojím vystúpením privíta spevácka skupina dolnooravských starostov.

„Očakávali sme veľa návštevníkov, ale v tomto roku je ich asi najviac. Odhadujeme ich tak na tri až štyritisíc. Myslím si, že za to vďačíme najmä bohatému kultúrnemu programu, ale je to i samotnou organizáciou a prípravou. Každým rokom totiž zvyšujeme počet atrakcií. Remeselníci navyše vedia, že keď sem prídu, je tu dobrá nálada a celý deň tu vyhráva muzika, takže toho nielen veľa predajú, ale sa i dobre cítia,“ uzavrel Laura.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice