O zdravie pútnikov v Levoči sa postarajú profesionáli i dobrovoľníci
Priamo na Mariánskej hore bude zriadené aj centrum s medicínskou výbavou.

04.07.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Zdravotnícku pomoc pre státisíce veriacich, ktorí sa počas víkendu zúčastnia na Mariánskej púti, bude zabezpečovať desať zdravotníckych záchranárov a dvaja lekári z Falck Záchranná, a.s. "O zdravie pútnikov sa postarajú nepretržite od soboty 7. júla od 8. h do nedele 8. júla do 14. h. Okrem nich budú pomáhať aj dobrovoľníci, ktorí sa budú pohybovať medzi pútnikmi a zasiahnu v prípade potreby," informovala hovorca skupiny Falck Katarína Načiniaková.

Priamo na Mariánskej hore bude zriadené aj tzv. Medical centrum, s plnou medicínskou výbavou, v ktorom budú záchranári a lekári ošetrovať veriacich, ak budú potrebovať pomoc. K dispozícii budú mať tiež kompletne vybavenú záchranársku sanitku, ako aj dve terénne vozidlá s medicínskou výbavou, ktoré pomôžu v ťažkom teréne na Mariánskej hore, najmä v miestach, kam sa sanitka nedostane.

"Zdravotnú asistenciu na Mariánskej púti sme zabezpečovali aj minulý rok. Záchranári vtedy ošetrili 51 účastníkov tohto podujatia. K najčastejším diagnózam patrili úrazy nôh, najmä výrony členka, bolesti kolien, ako aj alergické reakcie na uštipnutie hmyzom či kolapsy z tepla. Prevoz do nemocnice potrebovalo päť pacientov. Dvaja z nich boli vo vážnom stave," doplnila Načiniaková.

Dodala, že veriaci by mali počas púte dbať najmä na pitný režim, aby sa vyhli následným vážnym zdravotným ťažkostiam, aj vzhľadom na očakávaný horúci víkend. Chronickí pacienti by nemali zabudnúť na lieky, ktoré užívajú pravidelne. Potrebná je kvalitná, pevná obuv, práve poranenia dolných končatín patria podľa hovorkyne k najčastejším zdravotným komplikáciám počas púte. Vhodné je pribaliť si lieky proti bolesti, repelent na ochranu pred hmyzom, vhodnú pokrývku hlavy a vzdušné oblečenie. 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol