Na výstavu do Taiwanu putuje 12 krojov z Očovej 
Vzácne kroje predstavujú rôzne podoby slávnostného obliekania tamojších ľudí.

02.07.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Na Taiwan putujú pôvodné kroje z Očovej v okrese Zvolen. Vystavené budú na expozícii, ktorá sa tam koná od 7. júla do 19. augusta pri príležitosti Medzinárodného festivalu detského folklóru a folklórnych hier. Vzácne kroje zahŕňajú viac ako 100-ročné rozpätie a predstavujú rôzne podoby slávnostného obliekania tamojších ľudí.

"Na výstavu, ktorú nám sprostredkoval Slovenský ekonomický a kultúrny úrad Taipei, sme vybrali celkom 12 krojov. Najstarší pritom pochádza ešte z konca 19. storočia, najmladší bol vyrobený iba pred niekoľkými rokmi," povedal TASR riaditeľ remeselného dvora a zároveň šéf Folklórneho súboru Očovan Pavel Holík.

 

                                                   

Kroje pochádzajú zo zbierky tamojšieho občianskeho združenia Očovan, ktoré ich odkúpilo od miestnych obyvateľov. "Sú to autentické originály z danej doby, sprevádzali našich ľudí počas rôznych udalostí v obci," priblížil Holík. Ich ceny sa počítajú v stovkách eur, niektoré s doplnkami presahujú tisícku. Historická hodnota niektorých sa však nedá vyčísliť.

Kroje budú vystavené spolu s ďalšími z celého sveta v meste Yilan. Na festivale sa má zúčastniť okolo 100 folklórnych súborov z celého sveta.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol