V Dolných Lovčiciach majú kostol z materskej školy
Ľudia tak nemusia cestovať na omšu do inej dediny.

01.07.2018 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Dolné Lovčice pri Trnave nemali nikdy svoj vlastný kostol, okrem posledných 25 rokov. Keďže boli a stále sú súčasťou farnosti Zavar, na bohoslužby sa šliapalo tam. Až keď demografický vývoj ukázal, že v rámci akcie Z postavená škôlka s tromi pavilónmi je na malú obec so 750 obyvateľmi predimenzovaná, hľadala sa odpoveď na otázku, čo s nevyužitými dvoma. Tam kdesi skrsla myšlienka u vtedajšieho starostu Jozefa Adamca prebudovať jeden z nich na kostolík.

Aj sa tak stalo. Za pomoci veriacich pribudla v krátkom čase pri budove 14 metrov vysoká veža, urobili sa potrebné vnútorné úpravy. "Sme prví na Slovensku, ktorí svoj stánok zasvätili sv. Gorazdovi," povedal pre TASR starosta Dolných Lovčíc František Juriš. Obec sa samostatnou farnosťou týmto krokom síce nestala, funguje naďalej ako filiálka, no najmä starší oceňujú, že nemusia kvôli bohoslužbám cestovať do Zavara. Druhý nevyužitý pavilón padol "za obeť" spoločenskému dianiu, je v ňom komunitná miestnosť využívaná na stretnutia či oslavy. "Nazývame ju U Gorazda," povedal Juriš. 

Budovateľský duch je Dolnolovčičanom vlastný. Vodovod si vybudovali už v 60. rokoch ako jedna z prvých obcí, plyn majú zavedený už 27 rokov. Starosta s uspokojením konštatuje, že nemajú problém s pripojením domácností, je stopercentná. Starosti nemali s budovaním zdravotníckeho strediska, ani novej školy, ani pošty – ale to z iného dôvodu, tie totiž využívajú v neďalekom Zavare. 

Zato sa stavia napríklad bývanie. Dedina je v blízkosti krajského mesta, stačí zopár minút jazdy autom alebo nasadnúť na autobus, ktorý jazdí pomerne často, a človek sa ocitne v inom svete. Preto je svojou pokojnou atmosférou lákavá pre mladé rodiny, ktoré v poslednej dobe uprednostňujú postavenie vlastného domu na nových pozemkoch alebo na pozemkoch starých domov pred bývaním v bytovom dome. Ale aj také sú k dispozícii v Dolných Lovčiciach, jeden postavil ešte pred časom štát, dva malé činžiaky súkromný investor.

 "Teraz je viac záujem o pozemky na domy, 29 má súkromný vlastník v lokalite zvanej Vaniga, ktorú mu predala obec, a 22 iný pri futbalovom ihrisku," povedal starosta s tým, že samotná obec zatiaľ neplánuje stavať bytovku a ani poskytnúť svoje pozemky na výstavbu. 

Hlavný ruch sa v Dolných Lovčiciach odohráva okolo hlavnej ulice, preto sa obec snaží opraviť alebo vybudovať pri ceste chodníky. "Z rozpočtu dokážeme urobiť menšie veci, na väčšie projekty dávame žiadosti o dotácie. Musíme priznať, že v získavaní finančnej podpory sme doteraz veľmi úspešní neboli," povedal Juriš. Podali si projekt na opravu chodníkov pre celú obec, ktorý ich stál nemalé peniaze a jeho aktualizácia ďalšie, no dostali prostriedky na dve ulice. Obdobne to bolo aj s výmenou verejného osvetlenia, tam nedostali nič. "Tak sme sa rozhodli, že si zoberieme úver, čo bol dobrý krok. Nové osvetlenie nám šetrí z obecného rozpočtu 3500 eur ročne," dodal starosta. Teraz majú pred sebou veľký plán - získať podporu na realizáciu chodníka, ktorý spojí Dolné Lovčice a Zavar. 
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol