Obnovia súsošie Golgoty v Hliníku nad Hronom 
Pieskovcové súsošie očistia a zakonzervujú, aby sa ďalej nerozpadávalo.

21.06.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

Jednu z dominánt obce Hliník nad Hronom (okres Žiar nad Hronom), 250 rokov staré súsošie Golgoty, obnovia. Starosta Vladimír Mikuláš priblížil, že súsošie bolo opravované približne pred 15 rokmi, no podľa vyjadrení reštaurátora nie veľmi šťastne. Preto sa rozhodli žiadať na jeho opätovnú obnovu dotáciu z ministerstva kultúry. Namiesto požadovaných 21.128 eur sa podarilo obci získať na tento účel 10.000 eur.

"V priebehu budúceho mesiaca sa začne s prácami," dodal Mikuláš. Keďže sa obci nepodarilo získať plnú čiastku potrebnú na opravu, urobia len prvú fázu. Pieskovcové súsošie podľa starostu očistia a zakonzervujú, aby sa ďalej nerozpadávalo. Budúci rok sa chcú o dotáciu uchádzať znova, prípadne vyčlenia na druhú fázu prostriedky z obecného rozpočtu.

Ešte predtým, ako sa obec pustila do jej obnovy, musela vysporiadať jej vlastníctvo. Pozemok pod súsoším totiž patril obci a súsošie zase cirkvi. Preto sa podľa Mikuláša rozhodli, že ho bezplatne prevedú na obec, aby mohli žiadať na jeho obnovu dotáciu.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice