Stará Ľubovňa dala v rámci projektov prácu piatim ľuďom 
Robiť budú drobné opravy, údržby a jednoduché stavebné práce.

19.06.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Spolupráca mesta Stará Ľubovňa a Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny pokračuje aj v tomto roku. Časť udržiavacích a rekonštrukčných prác budú totiž v priebehu nasledujúcich mesiacov zabezpečovať noví zamestnanci. Radnica získala na vytvorenie ich pracovných miest príspevky z národných projektov zameraných na podporu zamestnávania.

 „Prostredníctvom nich sme dali prácu na dobu určitú dokopy piatim príslušníkov marginalizovanej rómskej komunity," uviedol prednosta Mestského úradu (MsÚ) v Starej Ľubovni Alex Solár. 

Predmetom ich činností budú drobné opravy, údržby a jednoduché stavebné práce na území mesta. V súvislosti s mestským mobiliárom ide napr. o osadenie nových odpadkových košov v dvoch úsekoch, sústredia sa tiež na nanesenie nového náteru na zábradlie na Popradskej ulici. "Vykonali už opravu lavičiek na Nám. sv. Mikuláša, obnovia sa aj jednotlivé zastávky mestskej hromadnej dopravy, kde okrem nového náteru prebehne aj výmena výplní, umiestnenie označenia zastávok a nových polepov," vymenoval Solár.

Radnica získala na zamestnanie týchto ľudí finančné prostriedky v rámci dvoch národných projektov. Prvým z nich je "Podpora zamestnávania UoZ prostredníctvom vybraných aktívnych opatrení na trhu práce - 3" a druhým je "Šanca pre mladých". Na mzdu jedného pracovníka šlo o príspevok vo výške 560 eur mesačne v hrubom, pričom prácu im mesto dáva na obdobie šiestich mesiacov.

Jednoduché udržiavacie a stavebné práce zrealizujú títo pracovníci aj na mestských objektoch. „Vysprávky a nové nátery prebehnú na mestskej tržnici a tiež budove na Nám. sv. Mikuláša č. 24, kde je v kritickom stave predovšetkým tzv. dufart," dodáva prednosta MsÚ. Okrem toho noví zamestnanci mesta vytvoria nové chodníky na sídlisku Západ a podľa potreby vykonajú aj rôzne výkopové práce.

"Využitím príležitostí, ktoré ponúka zapojenie sa do národných projektov zameraných na podporu zamestnávania, tak mesto pomôže začleniť sa do pracovného života ďalším príslušníkom marginalizovanej skupiny. Zároveň tak zabezpečíme ďalšie nevyhnutné práce s využitím minimálneho množstva finančných prostriedkov z mestského rozpočtu," zdôraznil Solár.

Dodal, že mesto má v pláne v budúcnosti prijať aj ďalších ľudí z marginalizovaných komunít v rámci národných projektov. Tí by mohli následne v horizonte piatich až desiatich rokov získať trvalú prácu v rámci verejno-prospešných služieb, kde by vystriedali súčasných zamestnancov idúcich do dôchodku.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice