Liptákova stodola v Lišove priťahuje do obce najviac ľudí 
Na výstavy sem prichádzajú do stovky milovníkov umenia.

18.06.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Azda najväčšou atrakciou Lišova v okrese Krupina je v súčasnosti Stodola výtvarníka Fera Liptáka. Na vernisáže a výstavy, ktoré sa tam v lete konajú, prichádzajú do obce stovky milovníkov nevšedného umenia. Stodola je však aj v čase neprítomnosti maliara vyhľadávaným miestom návštev, a to pre svoju originalitu či jedinečnú atmosféru.

Podľa starostky Emílie Takáčovej si Lipták dedinu hneď po svojom príchode pred desiatimi rokmi zamiloval. Ešte v roku 2008 zorganizoval v stáročných, tzv. tureckých pivniciach asi 500 metrov od centra dediny prvú výstavu svojich diel. Neskôr kúpil chalupu v strede obce a v stodole, ktorá bola jej súčasťou, vytvoril galériu, ktorá nemá v regióne obdobu. V pravidelne nepravidelných intervaloch tam organizuje výstavy svojich priateľov - umelcov a schádzajú sa tam viaceré známe mená. 

"Takmer každý rok tam návštevníci môžu vidieť režiséra Martina Šulíka, spisovateľa Dušana Dušeka, ale boli tam aj herci Teatra Tatra, Marián Labuda či výtvarník Juraj Čutek," vymenúva starostka.

Stodola však nepriťahuje pozornosť návštevníkov len pre vystavované diela či známych umelcov, ale aj pre svoju jedinečnú atmosféru. "Má akéhosi genia loci, ktorý tam cítiť z každého kúta, každej hrady či kameňa," zdôrazňuje starostka. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava