Vtedy: Výstavba domov v Beluši
Individuálna výstavba na Slovensku je z roka na rok väčšia. Drevené a hlinené domčeky vytláčajú v dedinách nové, moderne vybavené domy. 

23.01.2018 | Trenčiansky kraj | Autor: Ján Lašák

 "V prvej päťročnici si postavili občania na Slovensku vlastnými nákladmi 33.375 bytov. V roku 1956 - teda za jediný rok – ich postavil už 22.415. Podľa plánu druhej päťročnice sa má vystavať v individuálnej výstavbe vyše 66.000 bytov," píše sa v archívnej správe TASR..

Jednou z obcí, ktorá bola príkladom nebývalého rastu, je aj Beluša. Táto obec na Považí mala koncom 50. rokov  3.500 obyvateľov. Od oslobodenia postavili v obci obyvatelia, prevažne robotníci z okolitých závodov, vyše 200 domov a investovali do nich vyše 25 miliónov Kčs.

Nejednu ulicu lemujú krásne nové domy. Občania svojpomocne vystavali aj hasičskú zbrojnicu. V budove vytvorili miestnosti pre zasadanie Miestneho národného výboru a klubovňa.

 

                            

FOTO: Pohľady z vtedyjšej Beluše.  Nejednu ulicu lemovali krásne nové domčeky.  Foto: archív TASR, 25. januára 1958.

 

                

FOTO: Pohľady z vtedyjšej Beluše.  Nejednu ulicu lemovali krásne nové domčeky.  Foto: archív TASR, 25. januára 1958.

 

               

FOTO: Na obrázku predseda MNV Rudolf Ľahký (v strede) s tajomníkom MNV Jánom Klčom (vľavo) a archivárom Pavlom Černuchom, prezerajú starý dokument z histórie obce. Je to Výsadná listina napísaná na psej koži. Pochádza z r. 1651 a je na nej kráľovská pečať a podpis Leopolda. Foto: archív TASR, 25. januára 1958.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice