Hradné hry vo Fiľakove budú zamerané na turecké obdobie 
Bojové hry, spev muezína, divadelné predstavenia a  interaktívne stanovištia.

14.06.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Obdobiu, v ktorom na Fiľakovskom hrade sídlili Turci, budú venované tohtoročné Hradné hry, ktoré sa vo Fiľakove v okrese Lučenec konajú 16. a 17. júna. Podľa slov riaditeľky tamojšieho Hradného múzea Viktórie Tittonovej organizátori pripravili program pre deti i dospelých.

"Pre záujemcov sme prichystali pravú tureckú atmosféru s niekoľkými zaujímavosťami - Rozprávky z tisíc a jednej noci, bojové ukážky a hry, sufijskú hudbu i spev muezína, divadelné predstavenia, ale aj interaktívne stanovištia predstavujúce východnú kultúru, remeslá a umenie. Návštevníkov čakajú i gastronomické ochutnávky, vodná fajka, mobilný seráj z obdobia osmanskej kultúry či protiturecký tábor," vymenovala Tittonová.

Počas druhého dňa Hradných hier sa bude na hrade v réžii občianskeho združenia Fiľakovskí vlci konať Medzinárodná súťaž v historickej lukostreľbe o titul Lukostrelec Novohradu a hodnosť Obranca Fiľakovského hradu. "Zabojujú v nej strelci zo Slovenska aj Maďarska v niekoľkých disciplínach. Súťažiaci sa môžu registrovať aj v deň podujatia," dodala riaditeľka.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice