Kaštieľ v Galante bude mať novú strechu
Neogotický kaštieľ vybudovali v roku 1663 Esterházyovci.

13.06.2018 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Ukončenie prác na obnove strechy hlavnej budovy neogotického kaštieľa v Galante, ktoré sa začali minulý týždeň, je naplánované na koniec júla. Na novú strechu, ktorá bude identická s pôvodnou, schválili mestskí poslanci 200.000 eur. Radnica si na tento účel zobrala úver.

Ako pre TASR uviedol viceprimátor Galanty Zsolt Takáč, strecha mala byť kompletne vymenená na celej hlavnej budove. "Pri obnove historickej budovy je kľúčové začať so strechou, lebo až po jej výmene a odkvapového systému je možné začať s fasádou," dodal viceprimátor. Taktiež informoval, že ostatné časti kaštieľa sprístupnia verejnosti.

Momentálne je pre ňu otvorená iba jedna časť interiéru, kde sa konajú rôzne akcie či sobášne fotografovanie. V posledných rokoch kaštieľ dlho chátral, dnes je zakonzervovaný a o jeho záchranu sa snaží aj občianske združenie Neogotický kaštieľ v Galante (nkga.sk), ktoré zastrešuje opäť viceprimátor Takáč a ktorého cieľom je kompletná obnova dlhodobo nevyužitej pamiatky. Usiluje sa aj o opravu strechy na severnej veži a mesto sa snaží obnoviť tiež južnú vežu.

Neogotický kaštieľ v Galante vybudovali v roku 1663 Esterházyovci. Rezidencia bola pôvodne postavená v renesančnom slohu, dnešný ráz anglického tudorovského hradu jej vtisla prestavba v duchu romantickej anglickej gotiky realizovaná v 19. storočí. Už sa podarilo zrekonštruovať jeho severné krídlo. Kaštieľ je obklopený prírodno-krajinárskym anglickým parkom. Neogotický kaštieľ je jedným zo symbolov Galanty, mesto ho má taktiež v erbe.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol