Dominantami Kotešovej sú kúria s parkom a kostol
Prvá písomná zmienka o obci v okrese Bytča pochádza z roku 1234.

10.06.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

V súčasnosti sa skladá z Veľkej a Zemianskej Kotešovej, miestnych častí Buková, Oblazov a je rozložená na oboch brehoch derivačného kanála Vážskej kaskády.

Urbár z roku 1591 podľa starostu obce Petra Mozolíka uvádza, že v časti Veľká Kotešová bol richtár, 22 sedliakov, deväť želiarov a štyria podželiari. V roku 1726 tu bolo osem obchodníkov a 11 remeselníkov, pričom možno predpokladať 72 usadlostí s asi 300 obyvateľmi. V Zemianskej Kotešovej bolo v roku 1598 spolu 16 domov. V roku 1784 mala 21 domov, 25 rodín a 123 obyvateľov. Jednotlivé miestne časti sa postupne zlučovali do väčších celkov. V roku 1892 sa včlenila Malá Kotešová do Zemianskej, v roku 1943 sa zlúčili Zemianska a Veľká Kotešová do obce Kotešová.

 

              

FOTO: Zrevitalizovaný park pred rímskokatolíckym kostolom zasväteným Panne Márii v obci Kotešová v okrese Bytča 8. júna 2018. FOTO TASR - Erika Ďurčová.

Kotešovou, ktorá bola na trase obchodnej cesty Považím - Žilina, Budatín, Tešín respektíve Ľvov, prechádzala pltnícka trasa po Váhu. Značný význam pltníctva je doložený aj pečatidlami, napríklad na nedatovanej listine pred rokom 1854 zo Zemianskej Kotešovej a pred rokom 1885 z Malej Kotešovej, kde sú zobrazené plte a pltníci.

Významnými pamiatkami na území obce sú podľa starostu pôvodne gotická kúria s parkom, postavená v poslednej tretine 15. storočia a rímskokatolícky kostol zasvätený Panne Márii zo začiatku 17. storočia.

"Kostol je situovaný na návrší a je z neho pekný výhľad na dolinu Váhu, stolovú horu s Hričovským hradom a hradbu Súľovských skál. Mali sme ešte jednu historickú budovu, starý kaštieľ v dolnej časti obce Kotešová. Avšak vplyvom poveternostných podmienok sa zrútil, až musela byť táto stavba ako nebezpečná odstránená a v súčasnosti sú tam rodinné domy," dodal Mozolík.
 

                

Schody a zrevitalizovaný park pred rímskokatolíckym kostolom zasväteným Panne Márii v obci Kotešová v okrese Bytča 8. júna 2018. FOTO TASR - Erika Ďurčová.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava