Študenti navrhovali inovácie pre mesto Skalica
Zástupcovia SIEA vysvetli študentom ako postupovať pri inováciách.

04.06.2018 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v rámci národného projektu zvýšenia inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky postupne navštevuje stredné školy po celom území Slovenska.

Cieľom projektu je vysvetliť študentom, čo sú a prečo sú inovácie dôležité. „Slovensko je pozadu, čo sa týka inovácií a veľmi málo ľudí rozumie tomu, čo sa za týmto slovom skrýva. Práve preto s kolegami navštevujeme celé Slovensko, kde sa v rámci projektu chystáme do viac ako 240 škôl a vysvetľujeme študentom dôležitosť inovácií,“ uviedol zástupca SIEA Tomáš Varadínek. 

Stou školou, ktorú zástupcovia agentúry navštívili, bolo gymnázium v Skalici. Gymnazistom zástupcovia agentúry vysvetlili metódy, s ktorými mali pracovať pri tvorbe inovácií. "Študentom vysvetľujeme metódu synektika, čo je vlastne zlúčenie nezlučiteľného. Skladá sa z rôznych prvkov, ale v princípe ide o to, dať dohromady dve na prvý pohľad nesúvisiace veci. Na základe toho sa dokážeme odkloniť od témy a prísť na nápady, na ktoré by sme bežným uvažovaním neprišli a prichádzame na kreatívne nápady," doplnil Varadínek.

Agentúra pred príchodom na jednotlivé školy oslovuje radnice miest, aby praktické zadania pre študentov mali reálny podklad. V Skalici mali záujem o to, aby sa dozvedeli, ako by študenti zatraktívnili mesto pre turistov, ale aj domácich.

"Výhodou študentov je, že nie sú zaťažení faktami, ktoré tvorbu jednotlivých riešení ovplyvňujú, ako je napríklad rozpočet. Aj vďaka tomu prišli s netradičnými riešeniami. Niektoré síce boli pritiahnuté za vlasy, ale všetky boli vypracované s dobrým úmyslom," poznamenal zástupca primátora mesta Skalica Milan Roman.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol