Víkend v znamení ruží v Dolnej Krupej 
Vyhlásia víťaza súťaže O najkrajšiu ružu roku 2018

30.05.2018 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Prvý júnový víkend ožije kaštieľ v Dolnej Krupej pri Trnave jedenástou Slávnosťou ruží. Opäť vzdá výstavou kvetov hold grófke Márii Henriete Chotekovej, ktorá vybudovala jedno z najväčších rozárií v Európe. Slávnosť ruží je pripomenutím jej vkladu na propagácii ružiarstva, obce i krajiny. 

Podujatie organizuje Hudobné múzeum Slovenského národného múzea, ktorého je kaštieľ súčasťou. O najkrajšiu ružu roku 2018 sa budú uchádzať pestovatelia z Ružiarskej spoločnosti M. H. Chotekovej, Slovenskej národnej ružiarskej spoločnosti, botanických záhrad z Nitry a Bratislavy, Arboréta Borová hora, Tvorsadu Trnava, Strednej odbornej školy záhradníckej z Piešťan, Arboréta Mlyňany i domáci pestovatelia ruží. O výsledkoch rozhodujú vždy návštevníci hlasovaním.

Podujatie v sobotu 2. júna otvorí slávnostný sprievod z nádvoria kaštieľa do mauzólea rodu Chotekovcov, kde si pripomenú Máriu Henrietu - Ružovú grófku pri príležitosti 155 rokov od jej narodenia. Výročiu je venovaná aj kniha Ružová grófka a jej svet, ktorú popoludní na nádvorí kaštieľa uvedie jej autor Stanislav Petráš. V úplnom začiatku programu 11. ročníka Slávnosti ruží odznie Sonáta D mol Romana Galvánka a po nej koncert vokálnej hudby Moja pieseň zas mi láskou znie. 

Kaštieľ návštevníkom ponúka aj prehliadku svojich stálych výstav, vrátane domčeka, kde počas svojej návštevy býval Ludwig van Beethoven a kde tvoril svoju nesmrteľnú Sonátu mesačného svitu. Na nedeľu 3. júna je popoludní pripravené aj slávnostné vysadenie ruže s názvom Comtesse Maria Henrieta, ktorú na počesť grófky vyšľachtil a pomenoval šľachtiteľ Szilvester Gyori z Dunajskej Stredy. 

V sobotu je v ponuke pri príležitosti Medzinárodného dňa detí aj program Rozprávka v parku a oba dni bude kaštieľ súčasťou Víkendu otvorených parkov a záhrad. 

Grófka M. H. Choteková (1863 – 1946) bola svojho času najväčšia ružiarka v Európe, založila na rodinnom majetku v Dolnej Krupej rozsiahlu škôlku týchto kvetov. Bola uznávanou odborníčkou, prednášala na ružiarskych stretnutiach a výstavách, publikovala odborné články. V období najväčšieho rozkvetu rozária začiatkom 20. storočia v ňom údajne naraz kvitlo až 6000 ruží. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava