Vtedy: Partizánska Liptovská Teplička
Pohľad do nedávnej histórie Liptovskej Tepličky prostredníctvom starých fotoobjektívov agentúrnych reportérov, doplnený dobovými textami a popiskami fotografií.

21.01.2018 | Žilinský kraj | Autor: Ján Lašák

 

V malebnom údolí Čierneho Váhu na úpätí Nízkych Tatier pod Kráľovou hoľou leží partizánska obec Liptovská Teplička. Obec známych liptovských drevorubačov, ktorí z hlbokých lesov ťažia drevo - vzácnu surovinu pre náš priemysel.

 "Dňa 22. januára 1955 oslavujú obyvatelia Liptovskej Tepličky 10. výročie svojho oslobodenia slávnou Sovietskou armádou. Boli prvou obcou žilinského kraja, ktorá pred 10. rokmi prijala dar slobody z rúk sovietskych osloboditeľov. K slobodnému životu prispeli obyvatelia aktívnou účasťou - od prvých dní Slovenského národného povstania bojovali mnohí Tepličania so zbraňou v ruke proti nemeckým okupantom. Organizovali účinnú pomoc slovenským a sovietskym partizánskym oddielom," píše sa v archívnej správe.

Partizánska brigáda Jánošík, ktorej velil nadporučík Bielik mala sídlo neďaleko obce, v horách Pod Staníkovom. V okolí Tepličky bojoval partizánsky oddiel kap. Bielova i skupiny hrdinského sovietskeho partizánskeho veliteľa Šukajeva. Po oslobodení obce Sovietskou armádou 22. januára 1945 vstúpili mnohí obyvatelia do radov 1. československého armádneho zboru v ZSSR, aby po boku Sovietskej armády bojovali za oslobodenie Liptovského Mikuláša, Žiliny a ďalších miest Slovenska, Moravy a Čiech.

.

 

                        

FOTO: Živé sú bohaté tradície ľudového výšivkárskeho umenia v Liptovskej Tepličke. Dievčatá sa rady obliekajú do svojich krojov.  Foto: archív TASR, 18. januára 1955.

 

                

FOTO: Štefan Pitonák bol prvým predsedom Revolučného národného výboru v Liptovskej Tepličke a organizátorom pomoci partizánskemu hnutiu. Dnes je údržbárom správy lesného hospodárstva a spokojne si žije so svojou rodinou.  Foto: archív TASR, 18. januára 1955

 

                

FOTO: Deti v Liptovskej Tepličke vychovávajú v osemročnej národnej škole starostliví učitelia. Na obrázku vzorná siedma trieda s učiteľkou Annou Bandošovou na hodine prírodopisu. Foto: archív TASR, 18. januára 1955.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava