Dni bryndze na Masarykovom dvore vo Vígľaši
Konal sa tu aj jeden z najväčších tohtoročných trhov aukčných baranov.

13.05.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Prvé celoslovenské Dni bryndze na Masarykovom dvore vo Vígľaši v okrese Detva patrili v sobotu najmä nákupnému trhu plemenných baranov. Návštevníci spoznali tradície nášho salašníctva, ako sa vyrába bryndza a ovčie syry, dozvedeli sa viac o chove kôz a oviec, strihaní a dokonca si mohli vyskúšať i dojenie oviec či ručné ťahanie korbáčikov. Na podujatí, ktoré Masarykov dvor organizoval spoločne so Zväzom chovateľov oviec a kôz na Slovensku, nechýbali ani jedlá s bryndzou.

Ako pre TASR uviedol Milan Margetín, člen hodnotiacej komisie, ktorý prednáša o chove oviec a kôz na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, bol to jeden z najväčších tohtoročných trhov aukčných baranov. Vyzdvihol, že chovatelia prezentovali 11 plemien.

             

FOTO: Celoslovenské Dni bryndze na Masarykovom dvore v obci Vígľaš. Na snímke súťaž plemenných baranov.   Vígľaš, 12. mája  2018.  FOTO TASR - Dušan Hein.

"Návštevníci mohli vidieť naozaj vynikajúcich plemenných baranov, ktoré pôjdu do všetkých chovov na celom Slovensku, či už špecializovaných mäsových alebo mliekových plemien. Kolekcie, ktoré pripravili chovatelia v tomto roku, sú skutočne vynikajúce. Chovatelia najmä z tohto regiónu, južného a časti východného Slovenska predviedli okolo 240 kusov," konštatoval Margetín, ktorý, ako tvrdí, robí pri ovciach takmer 40 rokov.

Dni bryndze pokračujú aj v nedeľu (13.5.) od 10.00 h a na návštevníkov okrem iných atrakcií čaká i súťaž v jedení bryndzových halušiek.

              

FOTO: Celoslovenské Dni bryndze na Masarykovom dvore v obci Vígľaš. Na snímke ukážky z výroby syrových produktov.. Vígľaš, 12. mája  2018.  FOTO TASR - Dušan Hein.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol