Tri obce pri Senci vybudujú kanalizáciu splaškových vôd
S prácami chcú obce začať ešte v tomto roku, ukončené by mali byť v roku 2020.

09.05.2018 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Obce Kráľová pri Senci, Hrubá Borša a Kostolná pri Dunaji v okrese Senec plánujú vybudovať kanalizáciu na odvádzanie splaškov do čistiarne odpadových vôd (ČOV). V Kostolnej pri Dunaji počítajú aj s realizáciou vodovodnej siete a jej napojením na existujúci verejný vodovod. Vyplýva to zo zverejneného zámeru, ktorý je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).

S prácami chcú obce začať ešte v tomto roku, ukončené by mali byť v roku 2020. Celkové náklady predpokladajú vo výške asi osem miliónov eur. V súčasnosti sú v týchto obciach splaškové odpadové vody odvádzané prevažne do žúmp, pričom východná časť obce Hrubá Borša je odkanalizovaná do značne zaťaženej ČOV Veľké Úľany.

Obce sa nachádzajú zväčša na území v rámci Chránenej vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov. "Na základe uvedeného sa dotknuté obce rozhodli pre realizáciu kanalizácie s ČOV, aby sa zlepšil súčasný stav a aby sa zabezpečila ochrana podzemných a povrchových vôd," píše sa v zámere. V obciach Kráľová pri Senci, Hrubá Borša a Kostolná pri Dunaji preto plánujú výstavbu gravitačnej, ako aj tlakovej kanalizácie, ktorá nebude ohrozovať kvalitu podzemných a ani povrchových vôd.

Splaškové odpadové vody z Kostolnej pri Dunaji a Hrubej Borše budú privádzané do Kráľovej pri Senci a spolu s odpadovými vodami z tejto obce odvádzané do ČOV. Celkovo sa má v týchto obciach vybudovať 27 kilometrov kanalizácie. Postaviť plánujú aj novú mechanicko-biologickú ČOV. Umiestnená má byť v katastri Kráľovej pri Senci, pričom navrhovaným recipientom má byť vodný tok Čierna voda.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice