Otvárajú 45. sezónu na Slanickom ostrove umenia
Expozícia uprostred priehrady je turistickou atrakciou na Orave.

07.05.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Siváková

Oravská galéria v Dolnom Kubíne v pondelok otvára 45. sezónu na Slanickom ostrove umenia ležiaceho uprostred Oravskej priehrady v Námestove. Unikátna prírodná expozícia, ktorá dokumentuje tradičné ľudové umenie, oravskú kamenársku tvorbu či maľby na skle, bude pre návštevníkov v tomto roku prístupná do polovice septembra. TASR informovala riaditeľka Oravskej galérie Eva Ľuptáková.

Slanický ostrov umenia patrí medzi najvýznamnejšie kultúrne lokality a turistické atrakcie na Orave. Podľa riaditeľky Oravskej galérie je opradený rôznymi príbehmi a zaujímavosťami. Prístupný je iba pre lodnú dopravu. Tá okrem prepravy na ostrov ponúka i vyhliadkovú plavbu. „Návštevníkov v prípade záujmu prevezie loď OG Slanica, konkrétne z prístavu č. 2 zo Slanickej Osady,“ spresnila Ľuptáková.

 

            

FOTO: Slanický ostzrov umenia. Foto: Archív TASR, 2.augusta 1994.

Asi 30-minútová zastávka na ostrove je spojená s prehliadkou expozícií zo zbierok Oravskej galérie. „Okružná vyhliadková plavba po Oravskej priehrade navyše ponúkne panorámu okolitých hôr, ktorým dominuje Babia Hora a oravská časť Západných Tatier – Roháče,“ dodala.

Ostrov uprostred Oravskej priehrady je pozostatkom pôvodného zátopového územia. Vyvýšenina s kostolom a kalváriou bola dominantou obce Slanica, ktorá spolu s ďalšími štyrmi obcami skončila v roku 1953 pod hladinou priehrady. V interiéri kostola sa nachádza expozícia tradičnej plastiky a maľby. Pred ním stojí pomník prvého kodifikátora spisovnej slovenčiny Antona Bernoláka, rodáka zo Slanice. V rámci programu Hudobného leta organizuje na ostrove Dom kultúry v Námestove začiatkom leta koncerty vážnej hudby.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol