Ľudové zvyky v máji
Program v Múzeu slovenskej dediny.

30.04.2018 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Ľudové zvyky viažuce sa k mesiacu zamilovaných predstavilo verejnosti Slovenské národné múzeum – Múzeum slovenskej dediny v Martine. Pásmo Stavanie májov si môžu návštevníci pozrieť do 16. hodiny. 

Ako informovala Jaroslava Ďurdíková z Múzea slovenskej dediny, dnes je sviatkom zaľúbených len jeden deň, no v minulosti patril láske celý mesiac. V najväčšom múzeu v prírode na Slovensku sa môžu návštevníci pokochať sviežou jarnou zeleňou, pobozkať pod rozkvitnutou čerešňou a pozrieť si zaujímavý program.

 "Počas programovej nedele zaznie až trikrát pieseň Sadíme my máje, čo nám dajú za ne? v podaní členov folklórneho súboru Drevár z Krásna nad Kysucou. Dievčence máje vyzdobia farebnými stužkami a mládenci ich postavia za sprievodu veselej muziky pred krčmou z Oravskej Polhory a pri domoch z Novote a Nolčova," uviedla Ďurdíková s tým, že počas dňa bude hrať ľudová hudba Rodinka z Martina a Beníc.

 Ako dodala, pre návštevníkov je pripravená aj ľúbostná poradňa Nečarovaný ženích jak nemastený hrach, v ktorej sa dozvedia zasvätené rady o magických praktikách v ľúbostných záležitostiach, ktoré vrcholili s prebúdzajúcou sa prírodou v jarnom období. 

"V tvorivej dielni si malí návštevníci budú môcť vytvoriť jarné kvety, loďky z papiera, dreva a korku. Naučia sa i to, ako vytĺcť vŕbovú píšťalku. Súčasťou programu budú ukážky ľudovo-umeleckých výrob spojené s predajom. Tradičné jedlá a občerstvenie ponúkne krčma z Oravskej Polhory. O 13.30 hodine sa budú konať evanjelické služby Božie v kostole z Rudna," doplnila Ďurdíková. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava