Pamätník I.svetovej vojny - Kuklov
Pomník padlým pomohli svojimi finančnými príspevkami postaviť rodáci z obce.

15.01.2018 | Trnavský kraj | Autor: Ján Lašák

Na pamätníku v Kuklove sa spájajú svetské motívy s cirkevnými. Vojak lúčiaci sa s manželkou a dieťaťom ukazuje na ukrižovaného Krista na kríži. Text na pamätníku to vysvetľuje slovami "Tomuto Kristu vás porúčam". 

Pomník padlým pomohli svojimi finančnými príspevkami postaviť rodáci z obce, ktorí sa vysťahovali do Ameriky. Tento fakt potvrdzuje aj nápis na ňom. Okrem nápisu

"Na pamiatku vo svetovej vojne padlým hrdinom založili z milodarov roku 1927 občania Kuklovskí", je na ňom aj dôvetok "Za pomoci našich amerických bratov". Na pamätníku nechýba ani poetické vyjadrenie hrôz vojny.

 

                     

FOTO: Na snímke zo 17. decembra 2017 pamätník padlým v prvej svetovej vojne v obci Kuklov pri Senici. Pomník padlým pomohli svojimi finančnými príspevkami postaviť rodáci z obce, ktorí sa vysťahovali do Ameriky. Tento fakt potvrdzuje aj nápis. FOTO TASR - Zdenko Dzurjanin.

 

"Ďaleko od rodných chát v cudzine večný sen sníme, otcovia, manželia, bratia a synovia, deti bo zloba vojny nás nevinných v ohni a dyme nevoľne pohnala v predčasnú smrť za obeti."

Pamätník postupom času chátral a tak bola nutná jeho oprava. Tej sa podujal výtvarník a remeselník Martin Horinka. "Dielo z roku 1927 som v Kuklove zrenovoval v júni 2017. Od vzniku pamätník prišiel o drobné súčasti, ktoré boli nahradené umelým pieskovcom," povedal výtvarník.

Samotný pomník je z pieskovca, ktorý časom sčernel. Po chemickom vyčistení a konzervácii bol preto použitý aj zosvetľujúci paropriepustný pieskovcový náter, ktorým sa pamätníku navrátila pôvodná krása.

 

                 

FOTO: Na snímke zo 17. decembra 2017 pamätník padlým v prvej svetovej vojne v obci Kuklov pri Senici. FOTO TASR - Zdenko Dzurjanin.

                                 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava