V Liptovskom Jáne chcú revitalizovať okolie prameňov
Obyvatelia obce môžu návrh revitalizácie pripomienkovať do 15. mája.

18.04.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Siváková

Pripravovaná revitalizácia okolia turisticky vyhľadávanej lokality minerálnych prameňov Kaďa a Teplica v Jánskej doline by mala korešpondovať s historickým rázom obce Liptovský Ján. V súvislosti s týmto predpokladom vznikla v uplynulých dňoch štúdia, ktorá by mohla priniesť konečné riešenie otázky ideálnej úpravy tohto prírodného prostredia. Na pondelkovej verejnej debate o tom informoval spoluautor štúdie Ján Hučík.

„Vychádzali sme z histórie, lebo Liptovský Ján je známy tým, že tu boli Svätojánske Teplice a termálne pramene sa tu využívali od štrnásteho storočia. Prostredie Kade chceme skultúrniť tak, aby sme nenarušili historický ráz dedinky,“ priblížil Hučík pre TASR.

Náklady na revitalizáciu oblasti by sa mohli podľa odhadov vyšplhať na 170.000 eur. Štúdia počíta s opravou sociálnych zariadení, sprchami, výstavbou preliezok pre deti či priestorov na odloženie bicyklov. V oblasti by malo vzniknúť aj malé informačné centrum spojené s predajom suvenírov, prípadne stánky slúžiace na prezentáciu kreatívnej umeleckej činnosti. Aby sa predišlo možnej strate prameňa, úpravy by mali podľa Hučíka zasiahnuť iba blízke okolie vyhľadávanej lokality, nie priamo vyvieračku či jazierko. Zároveň štúdia počíta aj s výstavbou protipovodňového oplotenia.

Katarína Grežová Droppová z občianskeho združenia Jánčania pre Ján však upozornila, že navrhované riešenie neberie do úvahy všetky hľadiská, na ktorých občanom záleží. „Chýbala nám tam napríklad analýza týkajúca sa kvality vody, aby sa vedelo, aké množstvo návštevníkov je pre oblasť prijateľné. Všetky tieto veci treba zanalyzovať a následne projekt prispôsobiť aktuálnej situácii. Určite budeme mať k návrhu nejaké pripomienky a uvidíme, ako to dopadne,“ povedala. Občianske združenie zároveň prišlo s alternatívou revitalizovať toto územie menej rozsiahlou formou a s využitím nižšieho objemu finančných prostriedkov než s tými, ktoré by vyplývali z predstaveného návrhu.

Starosta Juraj Filo však tvrdí, že investíciu netreba podceniť. „Dáme do toho málo peňazí a o dva roky to budeme opravovať, pretože zistíme, že je to urobené zle. Keď už máme zainvestovať, treba to pripraviť poriadne,“ vysvetlil s tým, že aj keď bude revitalizácia drahšia, mala by byť trvalejšia. „Vyriešila by tento problém na 10 alebo možno aj 15 rokov,“ doplnil. Zároveň však pripomenul, že vedenie obce má v úmysle každý svoj ďalší krok v súvislosti s aktivitami v lokalite prekonzultovať s občanmi, aby tak došli k vzájomnej zhode.

V ohľade na plánovanú investíciu sa objavila aj otázka koordinácie návštevnosti v lokalite či finančnej návratnosti takéhoto kroku. Možností, ktorými by sa problém dal vyriešiť, je podľa Fila veľa. „Uvažujeme o tom, že by obyvatelia Liptovského Jána dostali čipovú kartu alebo magnetický vstup, ktorý by bol na meno, aby sa tam mohli dostať kedykoľvek, za akýchkoľvek podmienok a mali by to úplne zadarmo,“ uzavrel.

Obyvatelia Liptovského Jána môžu návrh pripomienkovať do 15. mája. Ďalšia, pravdepodobne už posledná verejná debata, by sa mala uskutočniť najneskôr na začiatku júna.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol