FS Vikartovčan oslávi 20.výročie vzniku
Zo začiatku bolo v skupine osem chlapov, šesť dievčat a jeden harmonikár.

15.04.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Folklórna skupina v obci Vikartovce neďaleko Popradu funguje po obnovení už 20 rokov. Neprezentuje však len zvyky, tance a spevy z tamojšieho regiónu, ale aj ďalších. „Okrem Spiša je to aj Šariš, Myjava, cigánske tance, rusnácke zvyky, Horehron a obec Fintice," uviedol pre TASR vedúci folklórneho zoskupenia Vikartovčan Jozef Švagerko, ktorý na vojne pôsobil vo folklórnom súbore Jánošík vo Zvolene a svoje skúsenosti po návrate domov odovzdáva v domácej skupine mladším.

Zo začiatku bolo súčasťou skupiny osem chlapov, šesť dievčat a jeden harmonikár. Dnes ju tvorí takmer 100 členov, aj vikartovskí remeselníci, ktorí prezentujú tradičnú výrobu ľanu, strešného dreveného šindľa a rezbárstvo.

„Na začiatku to nebolo len o folklóre, budovali sme si aj zázemie v kultúrnom dome. Dnes už tu máme štvrtú generáciu tanečníčok, chodia k nám malé detičky, ale aj vysokoškoláci i staršie ročníky. Choreografie tvoríme štyria, je to trošku jednoduchšie, keďže inšpiráciu vieme nájsť napr. aj na internete," dodal Švagerko s tým, že Vikartovce nemajú svoje typické znaky folklóru, ovplyvnili ho regióny Spiša, Horehronia i Liptova, kam chodili miestni chlapi za prácou, ale aj Česko, kde pre zmenu vojenčili.

 

                        

FOTO: Na snímke jedna z najmladších členiek folklórnej skupiny Vikartovčan. Vikartovce, 13. apríla 2018. FOTO TASR -  Adriána Hudecová.

Skupina Vikartovčan vystupuje väčšinou po okolí, so svojím programom zavítali už aj do Poľska, Českej republiky i Nemecka, no predovšetkým sú súčasťou všetkých podujatí a organizátorom niektorých akcií v dedine. „Pri príležitosti 20. výročia chystáme aj folklórny deň, na ktorý chceme pozvať viacero súborov z regiónu a pripravujeme aj nový program," upozornil šéf skupiny.

Tvrdí, že práca s mládežou vo folklóre je iná, ako bola kedysi, mladým často chýba zodpovednosť a nemajú až tak vyvinutý prirodzený zmysel pre tanec a spev. „My sme v mladosti vyrastali v ľudovej hudbe, ktorá bola akordicky spracovaná, dostali sme to do ucha. Dnes je muzika o niečom inom, stačí, že to má tri akordy, hlavne, že je to hlasno. Deti hluchnú, nemajú tú rytmiku zabudovanú, takže s tým treba pracovať," zhodnotil Švagerko. Zároveň zdôraznil, že je to výsledok doby a podstatné je, že záujem o folklór sa zvyšuje.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava