Rómovia roztancovali námestie vo Veľkom Šariši
Medzinárodný deň Rómov si každoročne pripomíname 8.apríla.

07.04.2018 | Prešovský kraj | Autor: K.Mudríková

Rómovia z Veľkého Šariša v okrese Prešov si Medzinárodný deň Rómov, ktorý pripadá na 8. apríla, pripomenuli už v piatok popoludní vystúpeniami domácich súborov na Námestí sv. Jakuba v centre mesta. Podujatie pripravilo Kultúrno-informačné centrum (KIC) s Komunitným centrom vo Veľkom Šariši.

Riaditeľka KIC Mária Gáborová pre TASR uviedla, že Deň Rómov mali vo Veľkom Šariši po tretí raz. V programe, ktorý reprezentoval rómsku kultúru, sa predstavili členovia domáceho tanečného súboru Romane Jile a žiaci špeciálnych tried základnej školy. Náladu vygradovala rómska kapela Gipsy Daniel z Vranova nad Topľou. 

"Súbor Romane Jile vznikol v našom meste pred troma rokmi. Pôvodne išlo iba o dievčenskú skupinu, postupne sa rozšírili aj o chlapčenskú zložku a založili súbor. Naše KIC získalo dotáciu z Úradu vlády SR a dali sme im ušiť rómske oblečenie, ktoré využívajú na vystúpenia. Odvtedy prezentujú svoju kultúru na rôznych prehliadkach," doplnila Gáborová.

V rámci Dni Rómov sa učitelia základnej školy, ktoré sa venujú rómskym deťom, zúčastnili na prednáške venovanej téme výučby detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Špeciálna pedagogička hendikepovaných detí Darina Petríková zo Spojenej školy Pavla Sabadoša v Prešove predstavila didaktickú pomôcku, ktorá pomáha žiakom lepšie pochopiť text.

Ide o knihu rozprávok, v ktorej je príbeh prezentovaný prostredníctvom piktogramov. Obrazové znaky pomáhajú deťom s rôznym hendikepom zvládnuť čítanie s porozumením. Petríková ukázala učiteľom, ako s knihou pracovať v praxi. Vo Veľkom Šariši žije okolo 6500 obyvateľov, z toho viac ako 1000 tvoria Rómovia. 

Medzinárodný deň Rómov si každoročne pripomíname 8. apríla pri príležitosti výročia prvého celosvetového stretnutia Rómov v Orpingtone pri Londýne v roku 1971.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava