Astronomická pozorovateľňa v Trenčíne po roku
Ponúka pozorovania oblohy, populárne prednášky a diskusie s odborníkmi.

05.04.2018 | Trenčiansky kraj | Autor: M.Podmaník

Astronomická pozorovateľňa Alojza Cvacha na budove Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne popularizuje prírodné vedy a zvyšuje vedomostnú úroveň študentov gymnázia a laickej verejnosti. Sprevádzkovali ju pred rokom. Podľa riaditeľa gymnázia Pavla Kováča, pozorovateľňu otvorili v spolupráci s Trenčianskou univerzitou Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne. Ponúka pozorovania nočnej oblohy, populárne prednášky, diskusie s odborníkmi na témy z rôznych oblastí vedy a techniky, cestovateľské prednášky či klubovú činnosť. Popri hvezdárni pôsobí aj astronomický krúžok. Pozorovateľňa slúži nielen študentom, ale aj verejnosti. 

"Pracovníci astronomickej pozorovateľne sú zamestnancami Univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Okrem pravidelných otváracích hodín pre verejnosť pripravujú množstvo ďalších mimoriadnych podujatí. Účasť a ohlasy návštevníkov svedčia o skutočnosti, že všetky akcie majú vysokú úroveň," uviedol Kováč.

V škole pracujú dva astronomické krúžky. Študenti, ktorí ich počas celého roka navštevovali, dosahujú badateľné úspechy v astronomických súťažiach. V olympiáde s názvom Čo vieš o hviezdach patrí trenčianske gymnázium medzi najúspešnejšie nielen v regionálnom, ale aj celoslovenskom meradle.  Pozorovateľňa usporadúva Dni Maximiliána Hella, vedecko-popularizačnú konferenciu s účasťou širokej verejnosti, podujatie Hvezdáreň na cestách, exkurzie a nočné pozorovania oblohy.

.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava