Hrnčiarske umenie v Zlatých Moravciach
Účastníci workshopu si môžu sami vyrobiť hlinenú nádobu.

04.04.2018 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

Do tajov hrnčiarskeho remesla zasvätí návštevníkov Mestského múzea v Zlatých Moravciach workshop, ktorý sa tu bude konať vo štvrtok 12. apríla. Na podujatí s názvom Keď ruka hlinu pohladí bude svoje umenie predvádzať majster Ján Fiala.

Účastníci workshopu budú môcť sledovať ako hlina v rukách hrnčiara postupne mení svoj tvar a vzniká z nej reálny predmet. Zároveň vyskúšajú vyrobiť si nádobu podľa vlastnej predstavy.

 

               

FOTO: Keramika, hrnčiarsky kruh ale aj pec, ktorú v rozprávke Kráľ Drozdia brada používala princezná Anna, vzišla z rúk hrnčiara Jána Fialu z obce Brehy (okres Žarnovica). .Na snímke výrobok od hrnčiara Jána Fialu v obci Brehy , okres Žarnovica , 7. apríla 2012. FOTO TASR - Jana Vodnáková.

„Do tohto fascinujúceho remesla a samotnej výroby záujemcov zasvätí majster, ktorý učil hrnčiarsku výrobu aj princeznú Annu z rozprávky Kráľ Drozdia brada a podieľal sa na viacerých filmových projektoch," uviedla PR manažérka múzea Ľubica Packová-Zahradárová.

Ako doplnila, hrnčiarsky majster Ján Fiala sa tradičnej výrobe nádob na hrnčiarskom kruhu venuje vyše štyridsať rokov. Svoje poznatky odovzdáva mladej generácii na rôznych tvorivých dielňach.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol