Veľký piatok v Trebišove
Krížová cesta v rómskej osade v Trebišove sa na Veľký piatok.

31.03.2018 | Košický kraj | Autor: K.Mudríková

S miestnymi obyvateľmi absolvoval krížovú cestu tanajší dekan rímskokatolíckej farnosti Jozef Gnip.

Počas obradu účastníci niesli v sprievode niekoľko drevených krížov a pripomínali si z kresťanskej mytológie udalosti Veľkej noci.

„Táto rómska osada je súčasťou našej farnosti a svojím počtom veriacich je jednou z najväčších rómskych komunít. Preto tu medzi nich prichádzam, aby som im zvestoval Ježiša Krista, ktorý zomrel za všetkých ľudí,“ uviedol farár.

Na miestnych Rómov vplývajú misijne. Do osady chodí pravidelne aj rehoľná sestrička, ktorá bola na Veľký piatok medzi svojimi veriacimi, aby ich tiež touto formou evanjelizovala. Majú tu aj svoju katechétku, ktorá učí deti v škole.

„Dnes sme im prišli prezentovať vieru prostredníctvom ukrižovaného Krista. Aby aj tu, v osade, zažili slávnosť Veľkého piatka, ktorý je pre nás, kresťanov, veľmi významný sviatok,“ dodal Gnip.

Dekan ďalej uviedol, že obyvatelia osady z roka na rok viacej vedia prežívať svoju vieru. Zapájajú sa do procesie, prežehnávajú sa a vedia sa modliť.

„Toto je cesta, ako pomocou pobožnosti krížovej cesty nadviazať vzťah s Kristom. Dnes to cirkev robí aj takýmto spôsobom,“ uviedol správca farnosti.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice