Nové mosty cez Ipeľ
Financovanie výstavby je plánované  z eurofondov. TASR ponúka aj maďarskú verziu článku.

29.03.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Tri nové mosty cez rieku Ipeľ, vybudované v rámci cezhraničnej spolupráce, by mohli postupne vzniknúť na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na hraniciach s Maďarskom. Stáť by mali medzi Ipeľským Predmostím a maďarskou obcou Drégelypalánk, medzi Vrbovkou a Őrhalomom a v Kováčovciach.

Financovanie výstavby mostov je plánované z eurofondov. Na slovenskej strane bude ich realizáciu pripravovať BBSK v spolupráci s Banskobystrickou regionálnou správou ciest a príslušnými samosprávnymi partnermi. Projektmi prípravy mostov sa zaoberali aj poslanci Zastupiteľstva BBSK na svojom poslednom, marcovom zasadnutí v Lučenci.

Ako v tejto súvislosti pripomenul krajský poslanec Ondrej Kollár, obec Ipeľské Predmostie získala svoje pomenovanie práve po moste, ktorý tam však už niekoľko desaťročí nie je. „Osemsto rokov tam most bol, až kým ho v roku 1945 fašisti nevyhodili do vzduchu. Odvtedy sa nenašla vôľa, chuť a peniaze postaviť nový,“ uviedol Kollár.

Podľa slov Petra Csúsza, vyslanca predsedu BBSK pre najmenej rozvinuté regióny a medzinárodnú spoluprácu, sú cezhraničné prepojenia medzi Slovenskom a Maďarskom dôležité nielen pre rozvoj cestovného ruchu, ale aj pre mobilitu pracovných síl. „Aj preto samosprávny kraj pred desiatimi rokmi podporil most pri obci Trenč a prvý most pri obci Kováčovce, ktoré sa aj zrealizovali,” dodal Csúsz.

 

Verzia článku v maďarskom jazyku.

Besztercebánya megye (Banskobystrický kraj) déli részén, a szlovák-magyar határon fokozatosan három új Ipoly-híd építését tervezik egy határon átnyúló együttműködés keretében. A hidakat Ipolyhídvég (Ipeľské Predmostie) és a magyarországi Drégelypalánk között, továbbá Ipolyvarbó (Vrbovka) és a magyarországi Őrhalom között, valamint Szécsénykovácsin (Kováčovce) építenék fel.

Az építkezéseket uniós támogatásokból fedeznék. A szlovák oldalon a projekt megvalósítását a Besztercebányai Területi Önkormányzat (Banskobystrický samosprávny kraj) készíti elő a Besztercebányai Regionális Útkezelő Társasággal és az érintett önkormányzatokkal együttműködésben. A hídépítési projekttel a megyei képviselők is foglalkoztak a legutóbbi, márciusi testületi ülésen Losoncon (Lučenec).

Ondrej Kollár megyei képviselő elmondta: Ipolyhídvég a nevét arról a hídról kapta, amely nyolcszáz éven keresztül állt az Ipoly folyón, amíg 1945-ben a fasiszták fel nem robbantották. Hozzátette: egészen mostanáig nem volt meg a kellő szándék, kedv és pénz az új híd megépítéséhez.

Csúsz Péter, a megyeelnök legkevésbé fejlett régiókért és nemzetközi együttműködésért felelős megbízottja elmondta: Szlovákia és Magyarország összekötése nemcsak a turizmus fellendítése, hanem a munkaerő-mobilitás szempontjából is fontos. „A területi önkormányzat ezért támogatta tíz évvel ezelőtt a Tőrincs (Trenč) melletti híd, valamint az első szécsénykovácsi híd felépítését, ami meg is valósult” – mondta Csúsz.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava