Morenu hádže do potoka Baďančanka
Ulice obce Baďan obsadili remeselníci so svojimi výrobkami.

24.03.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

 Vítanie jari v podobe veľkonočných trhov a dielničiek, vynášania Moreny, sa koná v sobotu v obci Baďan v okrese Banská Štiavnica. "Máme tu dnes aj remeselníkov, ktorých prišlo oveľa viac ako vlani v prvom ročníku. Remeselníci svoje výrobky nielen predávajú, ale ich zároveň aj vyrábajú a prezentujú tak svoje remeslo," povedala pre TASR starostka Ľubica Kuková.

V uliciach obce sa objavili aj stánky s tradičnými jedlami a domácimi výrobkami. "Miestni kuchári a kuchárky pripravili pre návštevníkov tradičné pôstne, ale aj veľkonočné jedlá. Ponuka zhŕňala napríklad kapustové halušky, pirohy s makom, pečené jahňa, baraní perkelt i kapustnicu," priblížila starostka. 

Deti, ale aj dospelí si môžu vyrobiť rôzne predmety a suveníry ako napríklad hrnček na hrnčiarskom kruhu, venček z pedigu, upliesť si korbáč či namaľovať vajíčko. Nechýba ani spevácka skupina z Kopaníc a Podjavorská muzika. Popoludní miestna ženská spevácka skupina Baďančanka vynesie Morenu k miestnemu potoku. "Tam ju zapálime a hodíme do vody, aby nám zimu odniesla a priniesla dlhoočakávanú jar," dodala starostka.

Blížiacu sa Veľkú noc v sobotu vítali aj v Banskej Štiavnici. Slovenské banské múzeum v Kammerhofe organizuje Veľkonočné dielničky. Deti s rodičmi si v nich môžu vyskúšať batikovanie kraslíc voskom, zdobenie vajíčok slamou, leptaním, ale aj pletenie košíkov z pedigu či pletenie korbáčov.  Pletenie korbáčov z prútia predvádza deťom gymnazista Michal Sásik. Pliesť korbáče ho naučil starý otec, keď mal deväť rokov. Ako povedal pre TASR, dodnes nadobudol už takú zručnosť, že za hodinu dokáže vyrobiť štyri metrové korbáče.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice