Vtedy: V Tokaji pribúdajú nové vinice
V tokajskej oblasti sa rodí naše najlepšie víno.

27.03.2018 | Košický kraj | Autor: Z.Hausová

 

Podľa perspektívneho plánu sa mala začiatkom 60.rokov minulého storočia v tokajskej oblasti rozšíriť plocha vinohradov z doterajších 300 ha na 640 ha, čo dávalo predpoklad úrody 15 tisíc hektolitrov kvalitného tokajského vína.

Práce na rozširovaní viníc boli už  v roku 1959  plnom prúde. Ťažké stroje ako buldozéry, scrapery, klčováky a iné už brázdili svahy v katastri obce Malá Tŕňa. Na pôde, ktorá sa nehodila ani na pasienky, lebo bola štrkovitá a kamenistá,  mali byť o niekoľko rokov krásne vinice s ušľachtilými tokajskými druhmi viniča.

 

                

FOTO: Na obrázku Jozef Hornák pracovník výskumnej stanice a Jozef Bojkovský pracovník Štátneho majetku oboznamujú buldozeristov Jána Varkondu, Juraja Jakuba a Jána Kopasa s postupom zemných a rigolačných prác. Foto: archív TASR, 21. marca 1959.

 

               

FOTO: Pracovníci Výskumnej stanice Slovenskej akadémie vied v Malej Tŕni prihnojujú vinice maštaľným hnojom, aby priniesli dobrú úrodu. Na obrázku Mária Marciová a Alžbeta Čorbová pri hnojení viniča. Foto: archív TASR, 21. marca 1959.

 

Pracovníci oddelenia Štátnych majetkov v Malej Tŕni mali podľa plánu pre rok 1960 vypestovať 1 milión štepov a do roku 1965 pripraviť 150 hektárov viníc v plnej plodnosti. Osem štepárov teraz usilovne štepí a denne pripraví do 5 tisíc podpníkov zaštepených tokajskými druhmi viniča.

 

               

FOTO: Na obrázku Viola Krajniková, Leja Čižmadiová, Etela Pažická a Edita Fodorová pripravujú podpníky na štepenie. Foto: archív TASR, 21. marca 1959.

 

               

FOTO: Pracovníci oddelenia Štátnych majetkov v Malej Tŕni pripravujú podpníky na štepenie. Foto: archív TASR, 21. marca 1959.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol