Hasiči v Spišskej Belej oslavujú
Dobrovoľní hasiči pôsobia v podtatranskom mestečku už 140 rokov.

20.03.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

"K dejinám nášho mesta neodmysliteľne patria mnohé spolky a združenia, ktoré si dodnes udržujú tradíciu. Jedným z nich bol aj Dobrovoľný hasičský spolok, dnes Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ), ktorý vznikol v marci 1878 s hlásaným heslom Na slávu Bohu a pomoc blížnemu," priblížila Alexandra Olekšáková z Mestského úradu v Spišskej Belej.

Prvotný názvov spolku bol Belaer freiwillige Feuerwehr – Belianske dobrovoľné hasičstvo. Jedným z iniciátorov jeho založenia bol aj evanjelický farár Samuel Weber, jedna z najvýraznejších osobností Spišskej Belej. "V tomto roku si zároveň pripomíname 110. výročie úmrtia Samuela Webera," doplnila Olekšáková.

V roku založenia si 67 členov spolku od mesta prevzalo prvú hasičskú výzbroj a finančný dar 300 zlatých. Do roku 1880 mali belianski hasiči päť riadnych a päť ručných striekačiek a dva vozy.

 "Od svojho vzniku patrili hasiči medzi najaktívnejšie spolky, pretože okrem svojej hlavnej činnosti sa vo veľkej miere spolupodieľali na tvorbe kultúrneho a spoločenského života v meste. Počas dlhých rokov svojho pôsobenia pravidelne organizovali členovia zboru tanečné zábavy, pôsobili v ochotníckom divadle, pripravovali prednášky o ochrane pred požiarmi a mali aj svoju vlastnú dychovú hudbu," zdôraznila Olekšáková.

Prvý veľký požiar, pri ktorom zasahovalo belianske mužstvo DHZ, zasiahol mesto v júli 1882. O 21. hodine zaznel signál horí, ale aj napriek energickému zásahu hasičov vtedy zhorelo 65 obytných domov. Sucho v roku 1904 zapríčinilo niekoľko požiarov stodôl a v tom istom roku bol potrebný zásah DHZ aj pri požiari Kleinbergerovej továrne na výrobu likérov.

"V roku 1920 zasahoval beliansky DHZ aj pri veľkom požiari v Ľubici a pri požiari kupoly evanjelického kostola v Kežmarku. Do roku 1922 zasahoval DHZ pri hasení 170 požiarov, z ktorých 39 bolo v Spišskej Belej a zvyšok v okolí," doplnila Olekšáková.

V súčasnosti má DHZ v Spišskej Belej 75 členov, z toho 45 mužských, 15 ženských a 15 žiakov. Už osem rokov je predsedom zboru Maroš Vaverčák a jeho členovia sa pravidelne zúčastňujú na regionálnych a národných súťažiach, ich akcie organizované v meste Spišská Belá sa tešia veľkému záujmu a obľube. "Patrí k nim Svätofloriánska slávnosť, Železný hasič, Regionálne hasičské preteky o pohár primátora mesta či Prúdnička Cyrila Kováčika," uzatvorila Olekšáková s tým, že viacero podujatí pripravujú dobrovoľní hasiči aj v tomto roku.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice