Deti z Humenného zdobili kraslice
Vo Vihorlatskom múzeu v Humennom zdobiť tradičné veľkonočné vajíčka.

19.03.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Zdražilová

Ukážky im predstavil pracovník Michal Pasternák, ktorý sa tejto záľube venuje už niekoľko desiatok rokov. Predstavil im metódu batikovania, reliéfneho voskovania i drôtovania, ale aj máčania v rôznych odvaroch.

On sa najčastejšie venuje prvej spomínanej technike. Podľa neho sa to dá naučiť, potrebná je len trpezlivosť. Niekedy sa pri batikovaní vraj používali najviac dve farby. "Ja väčšinou kombinujem štyri," povedal pre TASR Pasternák, ktorý sa už 25 rokov zapája do Karpatskej kraslice.

Vyskúšané má už však viaceré techniky. Pri motívoch sa inšpiruje bežnými vecami, napríklad aj záclonami. Vajíčka si zháňa sám po celý rok. "Keď sú biele, tak ich kúpim, vyfúknem a odložím," poznamenal. Pred zdobením ich poriadne odmastí. Kedysi sa podľa neho farbili napríklad v cibuľovom odvare, krepovým papierom, vývarom z cvikly či čučoriedkami.

Zdobenie vajíčok v múzeu si vyskúšala aj štvrtáčka Alexandra zo Základnej školy na Pugačevovej ulici v Humennom. Nebolo to však prvýkrát. "Ja som vajíčka zdobila aj predtým s babkou. Maľovali sme ich tak, že do farbičky sme zapichli špendlík, a tak sme to zdobili. Z jednej strany bol napríklad zajačik v košíku a tráva a z druhej bolo kuriatko," uviedla pre TASR s tým, že používali rôzne farby.

Cieľom týchto aktivít v múzeu je oboznámiť verejnosť s touto tradičnou tvorbou. "Som prekvapená, pretože ešte aj v súčasnosti je stále dosť veľký záujem o zdobenie tradičných kraslíc. Tieto workshopy sú vo Vihorlatskom múzeu pripravované pravidelne a každým rokom sa stretávame s pozitívnou odozvou," uviedla pracovníčka galerijného oddelenia Dana Kataniková.

Workshopy sú súčasťou výstavy Karpatská kraslica, ktorú v múzeu pripravujú už 26 rokov. Tento rok sa do nej zapojilo 83 autorov zo Slovenska i zahraničia. Návštevníci humenského zámku si tak môžu do 6. apríla pozrieť približne 800 zdobených vajíčok. Zakúpiť si ich majú možnosť aj na burze, ktorá sa uskutoční 27. marca od 8.00 do 12.00 h.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice