Strašidlá z bojnického zámku
Strašidlá sa zrodili spontánne počas návštevy japonských podnikateľov na zámku.

11.03.2018 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Viac ako 20 rôznych námetov, desiatky účinkujúcich, rovnako desiatky kostýmov a desaťtisíce návštevníkov charakterizujú Medzinárodný festival duchov a strašidiel na zámku v Bojniciach. Na prelome apríla a mája vstúpi podujatie Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice do svojho jubilejného 25. ročníka. 

"Strašidlá sa zrodili spontánne, v jednu noc počas návštevy japonských podnikateľov na zámku. O polnoci, po večeri, zrazu niekto vyslovil želanie, že by si pozrel zámok v nočnej atmosfére. Zrazu zhaslo svetlo, tak sme si pomáhali, ako sme vedeli, sviečkami, lampášmi a fakľami a tam sme videli ako očarení Japonci vnímajú toto nočné prostredie v zámku. Že to bolo niečo iné, čarovné a možno až strašidelné," spomenul pre TASR riaditeľ SNM-Múzea Bojnice Ján Papco. 

 

                

FOTO: Počas víkendu (30.4-1.5.1994) sa stal Bojnický zámok dejiskom 1. medzinárodného festivalu duchov a strašidiel. Návštevníkov po zámku, dračej jaskyni i strašidelnej záhrade sprevádzali rozprávkové strašidlá a pripravený bol bohatý program s ukážkami mágie. Foto: Archív TASR, 1.majáa 1994.

Múzeum tak začalo s organizovaním nočných prehliadok, neskôr jeho riaditeľ dostal nápad, či by nebolo dobré zhromaždiť strašidlá v rámci zastrešujúcej akcie, čím sa vlastne zrodil Medzinárodný festival duchov a strašidiel. "Predkolo, nultý ročník bol už v roku 1993 pri otváraní sezóny v Bojniciach, prvý ročník bol o rok neskôr. V tom čase ešte nebol divadelný a podľa scenára, ucelený príbeh vznikol na treťom ročníku," priblížil. 

Každý ročník Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel je jedinečný, je iný, snažíme sa, aby mal iný dej, aby sme mali iné kostýmy, inú tému, aby zakaždým návštevníci videli niečo jedinečné a zaujímavé, skonštatovala kultúrno-propagačná manažérka SNM-Múzea Bojnice Petra Gordíková.

"Medzinárodný festival duchov a strašidiel bolo vždy istým spôsobom inovatívne podujatie, prvý ročník sa konal už v roku 1994 a odvtedy sa každý rok snažíme priniesť aj niečo inovatívne, nejakú zaujímavosť, nejakú modernú technológiu, možno nejaký alternatívny prvok. Jednoducho, aby sme vždy boli prví medzi ostatnými," doplnila. 

 

                  

FOTO: Otvorenie 8. Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel sa uskutočnilo v piatok 27. apríla 2001 na Bojnickom zámku. Foto: Štefan Kačena/TASR.

Téma festivalu každý rok vychádza z reálií, opiera sa tak čiastočne o nejakú udalosť spätú so zámkom, prípadne súvisí s jeho bývalými majiteľmi alebo obyvateľmi. Asi najčastejšie spomínanou témou je posledný šľachtický majiteľ zámku, gróf Ján František Pálffy. "Mali sme aj iné témy, Hororovú legendu alebo Hadie prekliatie, dokonca jeden rok navštívili zámok aj mimozemšťania, ktorí sa ho snažili ovládnuť," ozrejmila ďalej Gordíková. 

Na festival každoročne zavítajú desaťtisíce ľudí, najnavštevovanejšími boli jeho prvé ročníky, jeden rok ho počas troch dní navštívilo až 40.000 ľudí.  Príprava podujatia sa začína už niekoľko mesiacov pred jeho začiatkom, účinkujúcimi bývajú poväčšine ochotnícki herci z okolia. Medzinárodnú účasť zabezpečuje skupina z Talianska, ktorá do Bojníc chodí každý rok. Festival nie je len o strachu, múzeum sa v rámci príbehov snaží ľudí vždy i pobaviť. 


 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol