Smolník preslávili ručne šúľané cigarety
Ručne šúľané cigary známe v celom svete sa v minulosti vyrábali v obci Smolník v gelnickom okrese. 

29.12.2017 | Košický kraj | Autor: Ján Lašák

Výrobu dnes pripomína už len prázdna budova a cigary v obecnej Historickej miestnosti. Keď bane neprofitovali, v roku 1787 bola v obci zriadená fabrika na výrobu cigár. "V areáli tabakovej továrne bolo aj prvé divadelné javisko, ktoré už dnes nie je. Fabrika fungovala do roku 2008 a dodnes bojujeme o to, aby sa v areáli objektu niečo vyrábalo," povedal starosta obce Radoslav Dlugoš.
 

V dobrých časoch vo fabrike pracovalo 800 ľudí. Vyrábali sa tu cigary a šúľali sa ručne. Tým, že majitelia boli predtým Nemci, tak distribúciu zabezpečovali v rámci celého sveta. Fabrika bola jedinou v Európe, kde sa ručne šúľali cigary.

"Bola to technológia, ako kedysi v začiatkoch 200 až 300 rokov dozadu. Ešte dodnes zopár žien z obce vie urobiť cigary a ukázať záujemcom ten starý postup. Bolo by dobré, ak by sa nám podarilo do objektu dotiahnuť nejakú technológiu, alebo manuálnu výrobu. Čerešňa na torte by bola, ak by nejaká časť tabakovej továrne bola zasvätená starej technológii výroby cigár, kde by sme to už len ako ukážku dokázali ešte zrealizovať," prezradil Dlugoš.


Výroba cigár v Smolníku skončila v roku 2008. Presunula sa do Poľska a na Ukrajinu, zrejme pre lacnejšiu pracovnú silu. Obec sa situáciu snažila cez agentúru SARIO, aby sa v priestoroch niečo vyrábalo. Keďže budovu obec nevlastní, spôsobuje to veľké problémy.

Výrobu cigár pripomína expozícia v budove obecného úradu, kde  je zriadená Historická miestnosť, v ktorej sa môžu záujemcovia oboznámiť nielen s ručnou výrobou cigár, ale aj históriou baníctva. Sú tam fotografie a rôzne dobové predmety.

 

.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava