Trnava ocenila sedem osobností
Ocenenia sa udeľujú vždy v prvú marcovú nedeľu na slávnostnom mestskom zastupiteľstve.

05.03.2018 | Trnavský kraj | Autor:

Na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva udelilo mesto Trnava v nedeľu ocenenia siedmim osobnostiam za ich zásluhy v oblasti kultúry, vedy i športu. Ich mená vybrala komisia mesta na základe návrhov, ktoré na radnicu zaslali občania.

Mestskí poslanci rozhodli, že čestné občianstvo mesta Trnavy získa Ján Pavčír pri príležitosti 40. výročia kňazskej vysviacky a za dlhoročné služby v trnavskej arcidiecéze. Pri príležitosti nedožitého jubilea 100 rokov a tiež za dlhoročnú činnosť na gynekologicko-pôrodníckom oddelení nemocnice v Trnave získal čestné občianstvo in memoriam aj lekár František Vaverčák.

Pri príležitosti životného jubilea bola udelená Cena mesta Trnavy aj dvom fotografom. Jozefovi Šelestiakovi za jeho fotografickú, publicistickú a vydavateľskú činnosť a Blažejovi Vittekovi za propagáciu Trnavy prostredníctvom umeleckej a dokumentárnej fotografie. Za celoživotnú prácu dramaturga, umeleckého šéfa a riaditeľa Divadla pre deti a mládež v Trnave získal rovnaké ocenenie in memoriam aj Mikuláš Fehér.

Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu Trnavy v oblasti hudby a operného spevu získal Daniel Čapkovič. Pri príležitosti životného jubilea a za výnimočné športové úspechy v trnavskom aj vrcholovom futbale bolo rovnaké uznanie udelené aj Karolovi „Patinovi“ Dobiášovi.

Ocenenia mesta Trnavy sa udeľujú vždy v prvú marcovú nedeľu na slávnostnom mestskom zastupiteľstve. Čestnými občanmi Trnavy sa v priebehu rokov stali okrem iných režisér Jozef Režucha, herec Martin Gregor, operná speváčka Elena Kittnarová, výtvarník Oskár Čepan, sochár William Schiffer, maliar a kňaz Teodor Tekel, futbalový tréner Anton Malatinský, Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba, utečenci z koncentračného tábora v Osvienčime a autori medzinárodne známeho svedectva o zverstvách na väzňoch počas 2. svetovej vojny. 

Držiteľmi Ceny mesta Trnava sú aj operná speváčka Mária Kišoňová-Hubová, maliar Joseph Jurča, sochár Miloš Balgavý st., básnik Viliam Turčány či skladateľ Ladislav Burlas. Uznanie dostali i herečka Soňa Valentová, speváčka Eva Kostolányiová a ďalší. Výnimočné ocenenie má skladateľ Mikuláš Schneider Trnavský, ktorý sa stal Trnavčanom 20. storočia, rovnako ako zakladateľ slovenského moderného sochárstva Ján Koniarek.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava