Nová atrakcia Fiľakovského hradu
Bránu vyhotovuje tím okolo umelca Otta Szabóa. TASR ponúka aj text v maďarskom jazyku.

03.03.2018 | Banskobystrický kraj | Autor:

Umelecky zhotovená brána v štýle priestorovej grafiky sa už čoskoro stane novou atrakciou vstupného areálu Fiľakovského hradu v okrese Lučenec. Takmer šesťmetrová kovová brána bude vážiť približne jednu tonu a budú na nej vyobrazené dve, proti sebe stojace, skupiny jazdcov na koňoch.

"Bránu vyhotovuje tím okolo umelca Otta Szabóa, ktorý ju aj navrhol. Na svojom mieste mala pôvodne stáť už v polovici marca pri otvorení novej turistickej sezóny, avšak nastali komplikácie pri jej technickom riešení. Vzhľadom na hmotnosť brány bolo pri jej riešení prvoradé zaistenie bezpečnosti," informovala hovorkyňa mesta Klaudia Kovácsová.

Brána sa napokon bude otvárať prostredníctvom elektromotora, odsúvať sa bude do ľavej strany. "Pracovnému tímu sa podarilo nájsť riešenie, pri ktorom bude grafika zmysluplná a estetická aj po jej odsunutí," podotkla Kovácsová s tým, že predpokladaný termín osadenia umeleckej brány je v apríli. "Netradičná atrakcia tak bude návštevníkov hradu vítať už počas Noci múzeí a galérií," dodala.

Mesto bude stáť nová brána približne 20.000 eur, ktoré použije z projektu cezhraničnej spolupráce Interreg, v rámci ktorého v minulom roku získalo takmer milión eur na revitalizáciu podhradia Fiľakovského hradu. Táto suma zahŕňa prípravné a zemné práce, príprava podkladu, konštrukciu brány a samotné umelecké dielo.
 

Verzia textu v maďarskom jazyku

A losonci járásbeli (Okres Lučenec) füleki (Fiľakovo) vár területére a közeljövőben egy új, művészileg kivitelezett, 3D grafikával ellátott kapun át lehet majd belépni. A fémkapu mintegy hat méter magas és megközelítőleg egy tonnát nyom. A kapu két egymással szemben álló lovascsoportot fog ábrázolni.

A várkaput Szabó Ottó tervezte, és a kivitelezésén is ő dolgozik a csapatával. Klaudia Kovácsová városi szóvivő pénteken elmondta: a kaput az eredeti terv szerint március közepén, az új turisztikai szezon kezdetén akarták a helyére tenni, azonban komplikációk adódtak a kapu súlya miatt. A vár új látványossága így várhatóan csak áprilisban kerülhet a helyére.

„A múzeumok és galériák éjszakáján már ez a nem mindennapi attrakció fogadja majd a várba látogatókat” – nyilatkozta a szóvivő.

A várkaput egy elektromos berendezés fogja nyitni, amely bal oldalra fogja kitolni azt. A grafika akkor is látszódni fog, ha a kapu nyitva lesz.      

Az új kapu mintegy 20 ezer euróba kerül. Tavaly csaknem egymillió eurós támogatást kapott a város az Interreg határon átnyúló projekt keretében a füleki várterület felújítására.

Krisztián Kacsinecz

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava