Mestskí policajti v Prievidzi  vybrali na pokutách 23 tisíc eur
Prehľad o činnosti mestských policajtov zabezpečuje aj GPS systém.

27.02.2018 | Trenčiansky kraj | Autor: Ján Lašák

Mestská polícia Prievidza vlani zistila vlastnou činnosťou 3169 priestupkov, dovedna 1548 priestupkov jej oznámili občania. Vyplýva to zo správy o jej činnosti za minulý rok, ktorú na svojom rokovaní v pondelok (26.2.) vzali na vedomie prievidzskí mestskí poslanci.

Najviac priestupkov riešila MsP v Prievidzi na úseku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, nasledujú priestupky proti verejnému poriadku, porušenia všeobecne záväzných nariadení mesta, ostatné, proti občianskemu spolunažívaniu a proti majetku.

V blokovom konaní riešili mestskí policajti 2320 priestupkov v sume 23.795 eur. Pokutu na mieste nezaplatili občania v 130 prípadoch v sume dovedna 2194 eur.
Do hliadkovej služby MsP je zaradených 28 príslušníkov, ktorí vykonávajú činnosť nepretržite.

"Účinným nástrojom riadenia a kontroly hliadok vo výkone je GPS, s pomocou ktorého môže operačný dôstojník hliadky nielen kontrolovať, ale zároveň môže zistiť aj hliadku nachádzajúcu sa najbližšie k miestu oznamu. GPS zároveň slúži na ochranu hliadok pri riešení sťažností na ich činnosť, nakoľko z jeho záznamu sa vyhodnocuje nielen miesto, ale aj čas zdržiavania sa hliadky na mieste," skonštatoval ďalej v správe náčelník MsP Ľubomír Pomajbo.

Na úseku kynológie vlani pôsobili už tradične dvaja psovodi, ktorí sa zamerali na prevenciu pri preventívno-bezpečnostných a spoločenských akciách, zabezpečovanie verejného poriadku v zábavných zariadeniach, záhradkárskych osadách a chránených objektoch. Tiež na uliciach pri kontrole bezdomovcov, sociálnych domov, lesoparku, psov využívali aj pri kontrole požívania alkoholu mladistvými.

Mestskí policajti tiež zabezpečujú dohľad nad objektmi prostredníctvom pultu centrálnej ochrany. Ku koncu minulého roka naň bolo napojených 78 objektov. Vlani v tejto súvislosti zaevidovali 576 poplachov, pričom 145-krát poplach spôsobila chyba majiteľa, prípadne obsluha zabezpečovacieho systému a 431-krát príčinu poplachu neurčili alebo ho spôsobila technická porucha.

Príslušníci MsP sa tiež zameriavajú na aj zisťovanie nedostatkov, ktoré môžu ovplyvniť bezpečnosť obyvateľov ako sú chýbajúce poklopy kanalizácie, nefunkčné verejné osvetlenie, poškodené značky či komunikácie. Celkovo v tejto súvislosti odovzdali kompetentným 16 písomných podnetov a ďalších 134 oznámení odovzdal telefonicky operačný dôstojník. MsP tiež rieši dlhodobo odstavené vozidlá, bezpečnosť detí na priechodov pre chodcov, vlani rovnako vykonávala preventívnu činnosť a spolupracovala tiež s ďalšími organizáciami, mimo iného doručovala písomnosti. MsP Prievidza mala k 31. decembru minulého roka 59 zamestnancov.

autor: A.Moštková

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice