Vtedy: Ľudová umelecká tvorivosť z Očovej
Cenné dedičstvo kultúrnych odkazov predošlej generácie nášho národa.

20.02.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: Ján Lašák

Ľudová umelecká tvorivosť je dôkazom umeleckých schopností a tvorivého nadania nášich predkov. Okrem kultúrnych hodnôt predstavovala aj nemalý hospodársky prínos a je významným prostriedkom štátnej propagácie v zahraničí.

 

             

FOTO: Jednou z úspešných ľudových umelkýň, ktorej výrobky sú známe aj v zahraničí, je Margita Valková z Očovej, ktorá sa už od svojich desiatich rokov zaoberá vyšívaním. Foto: Archív TASR,

V Banskobystrickom kraji bolo v roku 1956 zaregistrovaných 175 ľudových výrobcov, ktorí sa zaoberali prácou pri zhotovovaní predmetov ľudovej umeleckej výroby ako výšiviek, majoliky a rezbárstvom. Najmä v obciach Zvolenská Slatina, Detva, Malachov, Očová, Horný Badín a Heľpa mala ľudová umelecká tvorivosť veľmi starú bohatú tradíciu.

Studnica ľudového umenia je nevyčerpateľná. Svoju zručnosť, dôvtip, cit a fantáziu premieňajú ľudoví umelci do storakých krás. Patrí medzi nich aj ľudová umelkyňa Margita Valková z Očovej.

 

                

FOTO: Ľudová umelkyňa Margita Valková z Očovej, okres Zvolen, ukazuje svoj výrobok susedke Márii Holíkovej. Foto: Archív TASR, 13.decembra 1956.

 

                 

FOTO: K ľudovým umelcom patrí aj  Anna Uhliárová z rázovitej slovenskej obce Očová pri Zvolene.  Anna Uhliarová mladšia, je autorkou týchto čipiek na vankúši. Foto: Archív TASR, 23.februára 1971.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol