Osobnosti zo ZŠ Mihálya Tompu
Základnú školu v Rimavskej Sobote navštevovali politici, športovci aj umelci. (TASR ponúka aj maďarskú verziu textu)

19.02.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: Ján Lašák

Vzdelanie na Základnej škole (ZŠ) Mihálya Tompu – Tompa Mihály Alapiskola s vyučovacím jazykom maďarským v Rimavskej Sobote získali počas jej histórie viaceré osobnosti, ktoré sa neskôr stali známymi a úspešnými v oblasti politiky, umenia, kultúry, športu či žurnalistiky. Ich pôsobenie na škole pripomína špeciálne pamätné tablo, ktoré pripravili žiaci a pedagógovia počas minuloročného podujatia Týždeň Mihálya Tompu.

Medzi súčasných aktívnych politikov, ktorí študovali na tejto škole, patrí poslanec Národnej rady (NR) SR a bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, ako aj súčasný štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák. Z mediálnej oblasti sa medzi najznámejších absolventov zaraďuje herečka Viktória Ráková a zo športovej jej brat futbalista Róbert Rák.

 

           

FOTO: Na snímke z 15. februára 2018 je pamätné tablo venované najznámejším a najúspešnejším absolventom Základnej školy Mihálya Tompu – Tompa Mihály Alapiskola s vyučovacím jazykom maďarským v Rimavskej Sobote. Rimavská Sobota, 19. februára 2018. FOTO TASR - Branislav Caban.

V historickej budove súčasnej ZŠ študoval v medzivojnovom období aj talentovaný futbalista Zoltán Szapáry. Pôsobil síce hlavne v rimavskosobotskom futbale, v povojnovom období však mal lukratívne ponuky od známych futbalových klubov z Budapešti, Prahy či Bratislavy. Ako uvádza vo svojich spomienkach, odmietol aj ponuku z Prešova, kde mu za prestup ponúkali na ten čas vysokú sumu 100.000 korún.

Zsolt Simon absolvoval na spomínanej ZŠ druhý stupeň v rokoch 1981 až 1985, po prvom stupni v obci Padarovce. „Rád na tie časy spomínam. S odstupom času môžem povedať, že moji rodičia urobili dobre, keď rozhodli, že základné štúdium mám absolvovať v materinskom jazyku. Považujem to za určitý dôkaz, že každý, kto sa vzdeláva v materčine, môže mať dobrý, ak nie oveľa lepší štart do života,“ podotkol politik, ktorý podľa vlastných slov neskôr vyštudoval strednú školu s vyučovacím jazykom slovenským a českú vysokú školu.

 Ako dodal, v pamäti mu utkvela okrem iného historická budova jeho ZŠ, ktorá má osobitú atmosféru a bolo príjemné do nej chodiť. „Obidve moje deti na druhom stupni absolvovali práve túto školu, rovnako ako ja. Ten základ, ktorý tam dostali, je určite dobrý,“ uzavrel Simon.

 

Maďarská verzia textu

A rimaszombati (Rimavská Sobota) Tompa Mihály Alapiskola padjaiból került ki több híres és sikeres politikus, művész, sportoló és újságíró is. A leghíresebb egykori diákokat most már egy emléktabló is megörökíti, melyet a Tompa Mihály Hétre készítettek az iskola jelenlegi diákjai és pedagógusai.

A jelenleg is aktív politikusok közül Simon Zsolt parlamenti képviselő és Ondrejcsák Róbert, a Védelmi Minisztérium államtitkára látogatta a Tompa Mihály Alapiskolát. Itt tanult továbbá Rák Viki színésznő és testvére, Rák Róbert is, aki több szlovák és külföldi, első ligás futballklubban is játszott és kétszer választották a legjobb lövőnek.

Az alapiskola történelmi épületében tanult a két világháború között Szapáry Zoltán labdarúgó is. Simon Zsolt a felső tagozatot végezte a rimaszombati alapiskolában, 1981 és 1985 között.

„Szívesen emlékezem vissza azokra az időkre. Visszatekintve elmondhatom, hogy a szüleim jól döntöttek, amikor úgy határoztak, hogy az anyanyelvemen taníttatnak” – mondta a politikus, hozzátéve: az anyanyelven való tanulás lehetősége jó, ha nem a legjobb kezdet az élethez. Simon szívesen emlékezik vissza a történelmi épület különleges hangulatára is. Hozzátette: mindkét gyerekét ebbe az iskolába íratta, hogy jó alapokat kaphassanak.

autor: TASR

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol