Rusínčina v Čabinách a v Kalnej Roztoke
Škôlkari v Kalnej Roztoke sa začínajú učiť hovorené slovo v jazyku menšiny.

18.02.2018 | Prešovský kraj | Autor: Ján Lašák

Po rusínsky sa naučia škôlkari v Čabinách pri Medzilaborciach, ale aj deti v škole v Kalnej Roztoke v Sninskom okrese, kde však chýbajú učebnice v jazyku tejto menšiny.

Základná škola s materskou v Kalnej Roztoke je národnostnou od roku 2014. Deti, ktoré ju navštevujú, ovládajú rusínsky jazyk slovom aj písmom. Škôlkari začínajú práve tým hovoreným. Momentálne ich je desať. "Väčšina z nich pokračuje v štúdiu u nás ďalej, ale sú aj výnimky," uviedla pre TASR riaditeľka školy Marianna Runčáková.

Prváci, kým neovládajú slovenskú abecedu, začínajú najprv so slovnou zásobou a rusínsky jazyk majú zaradený do vyučovania jednu hodinu denne. V druhom ročníku ich je týždenne šesť, učia sa abecedu, na jeho konci teda ovládajú už aj azbuku, v treťom sa pridružuje aj gramatika. "Všetko sa učíme tak ako v slovenskom jazyku," zdôraznila.

V škole však chýbajú učebnice v rusínskom jazyku, preto pri výučbe používajú slovenské. "Sprievodné slovo je po rusínsky, ale keďže texty sú v slovenčine, používame aj tú," pokračovala Runčáková. Podľa nej deti nemajú problém z jazyka na jazyk preradiť. Rodičia podľa nej ale zo začiatku mali možno obavy, ako bude národnostná škola fungovať. "Naše deti neprichádzajú o nič, pretože máme anglický, ale aj slovenský jazyk," podotkla s tým, že aj v prípade, keď pripravujú kultúrne vystúpenia počas roka, prezentujú sa vo všetkých troch.

Základnú školu v súčasnosti navštevuje 17 žiakov, jeden z nich je v zahraničí a podľa dohody prichádza na komisionálne skúšky. "Ide o to, aby sme zachovávali tradície a povýšili rusínsky jazyk, aby naši žiaci nielen rozprávali, ale boli schopní v ňom aj písať a čítať," uviedla s tým, že plusom je určite aj azbuka, ktorú môžu neskôr využiť napr. pri ruskom jazyku.

V materskej škole v Čabinách sa učia deti po rusínsky hovorené slovo. "Komunikujeme s nimi aj po slovensky," uviedla pre TASR riaditeľka Ľubica Gajdošová. Na všetkých vystúpeniach, ktoré pripravujú pre verejnosť, sa ale prezentujú v rusínskom jazyku. Rodičia vítajú národnostnú škôlku, dochádza tam preto napr. aj dieťa z Medzilaboriec či okolitých obcí.

Momentálne ju navštevuje osem detí. Niektoré z nich do nej nastúpili už so základmi rusínštiny. Podľa riaditeľky vnímajú nový jazyk bezproblémovo. "Chceme, aby sa tu v našom regióne zachoval," zdôraznila. Deťom približujú aj dejiny Rusínov, ich zvyky a tradície hravou formou, prispôsobujú tomu aj rôzne poznávacie výlety. V obci fungovala kedysi aj základná škola s vyučovacím jazykom rusínskym, pred dvomi rokmi ju však pre nedostatok žiakov zrušili.

autor: TASR

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice