V Starom Smokovci skiareál v súčasnosti byť nemôže, tvrdí developer 
Problémom je zmena legislatívy.

17.12.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Mlynárová

Obnovenie lyžovania v Starom Smokovci nie je podľa spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR) v súčasnosti možné. Dôvodom má byť rozšírenie hranice Územia európskeho významu (ÚEV) Tatry. Spoločnosť tvrdí, že hranice sa rozširovali významne a bez vedomia vlastníkov. Envirorezort argumentuje, že vlastníkov aj developera o všetkom upovedomili.

 

Spoločnosť avizuje, že kým sa rozšírenie hranice nevyjasní, nebude pokračovať v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (tzv. EIA) v súvislosti so zámerom celkového rozvoja strediska v Starom Smokovci. Spoločnosť predložila zámer do procesu v roku 2014. "Považujeme za nesprávne, ak sa také zásadné zmeny, ako je úprava hraníc chránených území, dejú nielen bez diskusie a zdôvodnenia, ale aj bez vedomia vlastníkov," uviedol generálny riaditeľ TMR Bohuš Hlavatý. Podobné situácie majú byť aj v prípade ostatných horských stredísk vo Vysokých Tatrách.

Od podania zámeru malo dôjsť k významnému rozšíreniu hraníc ÚEV Tatry v bezprostrednom okolí Starého Smokovca, a to bez zdôvodnenia v príslušných dokumentoch. Dôsledkom je podľa spoločnosti zásadný nárast zásahu predloženého projektu do ÚEV Tatry a negatívne hodnotenie vplyvu činnosti na niektoré predmety ochrany, čo má znemožňovať akýkoľvek rozvoj strediska. Hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák v reakcii pre TASR uviedol, že spoločnosť informovali už v roku 2014.

K budovaniu sústavy Natura 2000, kam patria aj územia európskeho významu, sa SR zaviazalo pred vstupom do Európskej únie. V prípade Tatier ide o lokalitu schválenú vládou v marci 2004. Štátna ochrana prírody SR jej hranice aktualizovala v roku 2011.

„Nedošlo ani k zmene stupňa ochrany ani platných obmedzení. V danom čase sa pristúpilo k zosúladeniu hraníc území európskeho významu s navrhovanou a predrokovanou hranicou Tatranského národného parku, aby sa zjednoznačnila situácia pre vlastníkov a verejnosť. O týchto skutočnostiach boli upovedomovaní vlastníci pozemkov pri predrokovaní hranice TANAP a zonácie. Konkrétny developer bol s istotou informovaný aj v roku 2014, kedy v rámci procesu EIA na tento fakt poukázala Sekcia ochrany prírody a krajiny MŽP," dodal Ferenčák.

Predložený zámer na rozvoj strediska Starý Smokovec zahŕňal rozšírenie ponuky zjazdového lyžovania, vybudovanie detskej lyžiarskej školy a novej sánkarskej a bežkárskej dráhy. Ďalej dobudovanie lanových dráh a zariadení na zasnežovanie, ako aj potrebnej infraštruktúry pre statickú dopravu a prístupových komunikácií.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava