Obec Lenartov  preslávil meteorit nájdený začiatkom 18. storočia 
Putovanie redaktorov TASR po slovenských obciach.

15.12.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Obec Lenartov v okrese Bardejov je známa meteoritom, ktorý v lese smerom na obec Obručné našiel miestny pastier. Originál je uchovaný v budapeštianskom múzeu, v zasadačke obecného úradu však majú jeho maketu.

Ako pre TASR uviedla starostka obce Jana Bľandová, pastier sa hlboko v lese snažil nájsť vodu, napiť sa a napojiť o svoje zvieratá. "Keď mu palica cinkla o kov, zbystril pozornosť, odhrabal lístie a objavil strieborný kov. Myslel si, že je to železo. Meteorit bol veľmi ťažký, vážil cez 100 kilogramov, zobral si preto ľudí na pomoc, priviezol ho do dediny a chcel ho využiť na rýle a motyky. Tešil sa, že zbohatne, len, bohužiaľ, 'železo' sa mu nedalo spracovať. Hovorím v úvodzovkách 'železo', pretože oni v tej dobe ešte nevedeli že je to meteorit," priblížila Bľandová.

Neskôr sa meteorit dostal do Viedne, kde ho skúmali vysokoškolskí profesori. Presný čas dopadu podľa jej slov známy nie je, vie sa iba, kedy bol nájdený.

"Vzbudil veľkú pozornosť, ale keďže sme boli súčasťou rakúsko-uhorskej monarchie, dostal sa do budapeštianskeho múzea, kde je vystavený. S váhou 108 kilogramov je obrom medzi meteoritmi v tomto múzeu. Má pomenovanie lenartovský meteorit alebo lenartovské železo. Robí nám veľmi dobré meno, pretože už viac ako 70 vzoriek z neho študujú najväčšie univerzity sveta. Môžem povedať aj najnovšiu informáciu, dostal aj pomenovanie podľa zloženia a štruktúry vlákien. Volá sa lenartit. Budapeštianske národné múzeum urobilo o ňom štúdiu. Dali sme ju preložiť a je prístupná na webstránke obce," povedala Bľandová.

Miesto nálezu chcela obec zatraktívniť. Žiaľ, s projektmi sa jej nepodarilo uspieť. "Je zarastené trávou, krovinami, párkrát sme ho vyčistili, ale, bohužiaľ, náletové dreviny robia svoje. Na mieste nájdenia bol osadený triangel, ktorý tam je," vysvetlila starostka.

V zasadačke obecného úradu majú maketu meteoritu, aby si mohli návštevníci pozrieť, ako vyzerá v skutočnosti. "Bola urobená presne podľa tvaru meteoritu, ktorý sa nachádza v budapeštianskom múzeu. V obci sme nie tak dávno hostili približne 30-člennú skupinu amatérskych astronautov z Prešova, ktorí sa sem prišli pozrieť. Bola som veľmi prekvapená, pretože som očakávala skupinu mužov, chlapov a prišli aj ženy a deti, ktorí sa živo zaujímali o náš lenartovský meteorit," dodala Bľandová.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava