Z predaja výtvarných diel v Leviciach získali 5100 eur
Portál obce.tasr.sk ponúka text v maďarskom jazyku.

11.12.2018 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

V levickej Synagóge sa počas uplynulého víkendu konal 12. ročník benefičnej aukcie obrazov s názvom Art for help. Peniaze získané z predaja umeleckých diel budú aj tento rok rozdelené sociálne odkázaným jednotlivcom, rodinám i občianskym združeniam, ktoré sa venujú pomoci občanom.

Prvý ročník aukcie sa konal v roku 2007, keď svoje obrazy do aukcie venoval zakladateľ myšlienky Jozef Kanyuk. "Záujem o aukciu každoročne stúpa či už zo strany umelcov, ale aj licitujúcej verejnosti. Za predchádzajúce roky bolo na benefičnej aukcii vydražených vyše 400 umeleckých diel, čím bolo sociálne odkázaným občanom rozdelených viac ako 30.000 eur," informovali organizátori. 

Tento rok venovalo do aukcie svoje diela 46 profesionálnych aj amatérskych umelcov. Najmladšia umelkyňa, ktorá venovala svoj obraz Divé maky, bola 11-ročná Vaneska, žiačka Spojenej školy internátnej v Leviciach. Na aukcii boli aj tento rok obrazy jej zakladateľa Jozefa Kanyuka, ktorý už za 12 rokov existencie podujatia venoval vyše sto svojich obrazov. "Tento rok sa z predaja výtvarných diel podarilo získať 5100 eur," uviedli organizátori.

Text v maďarskom jazyku.

Immár 12. alkalommal rendezték meg a múlt hétvégén a lévai (Levice) zsinagógában az 'Art for help' elnevezésű jótékonysági aukciót. A befolyt összeget idén is a rászoruló egyéneknek, családoknak és a rajtuk segítő polgári társulásoknak ajándékozzák.

Az árverés először 2007-ben valósult meg, Kanyuk József festő kezdeményezésére. „Az árverés iránti érdeklődés – mind a művészek, mind a közönség részéről – minden évben egyre nagyobb. Az elmúlt években több mint 400 művészeti alkotást bocsátottunk árverésre, amelyekből nagyjából 30 000 euró jött össze" – tájékoztattak a szervezők.

Idén 46 hivatásos és amatőr művész ajánlotta fel árverésre a művét. A legfiatalabb művész, a 11 éves Vanessza a Lévai Egyesített Szakközépiskola diákja, festményének címe pedig Pipacsok (Divé maky). Az árverésen az alapító Kanyuk József festményeire is lehetett licitálni. A művész az aukció 12 éve alatt már több mint száz festményét felajánlotta. „Ebben az évben 5100 eurót sikerült összegyűjteni" – mondták a szervezők.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava