Výroba kyslej kapusty má v rodinnom podniku v Švábovciach 25-ročnú tradíciu 
Ročne sa tu vyrobí necelých 200 ton kapusty.

09.12.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Výroba kyslej kapusty má v obci Švábovce pod Tatrami štvrťstoročnú tradíciu. Jeden z majiteľov prevádzky Peter Čaky pre TASR uviedol, že s pestovaním a následne aj prípravou tejto tradičnej slovenskej pochúťky začal jeho otec a teraz v nej pokračuje on so svojimi dvoma bratmi.

"My sa snažíme väčšinou pestovať dobrovodskú kapustu, je to stará československá odroda, trošku horšie sa pestuje, ale kvalita je lepšia a má niečo do seba. Snažíme sa optimalizovať výrobu, aby sa z toho dalo vyžiť. Do budúcna je naším cieľom vylepšiť hlavne pestovanie kapusty a zamerať sa na ekologické pestovanie, bez postrekov," ozrejmil Čaky s tým, že zatiaľ sa o to pokúša sám. V tomto smere mu chýba pomoc zo strany štátu, či už investičná, alebo formou výskumu. "Toto je budúcnosť, pretože dlhodobo udržateľné pestovanie a poľnohospodárstvo je základ ďalšieho života, aby sme sa netrávili potravinami," zdôraznil Čaky.

Ročne vo švábovskej spoločnosti vyrobia necelých 200 ton kapusty. V súčasnosti hospodária na ôsmich hektároch, pričom začínali na necelom hektári. Výroba v podniku je podľa jedného z majiteľov stabilizovaná. 

"Väčšinu nášho predaja tvorí maloobchod, ale dovážame kapustu aj do obchodov v Poprade, v Spišskej Novej Vsi a okolí, ale aj do reštaurácií tu v regióne, ktoré majú záujem o lokálne výrobky. Máme odberateľov napríklad aj zo Svidníka či Banskej Bystrice. Ľudia sa zaujímajú o lokálne potraviny, je väčší záujem, aký bol v minulosti, čo sa týka reštaurácií, tam to záleží od majiteľa, či má záujem o výrobky z regiónu," dodal Čaky, ktorý sa s bratmi snaží zachovať tradíciu rodinného podniku, pretože ich to baví a kapustu majú radi. "Doma všetci povinne jeme kapustu," dodal s úsmevom. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava