Najstarší Sokol na Slovensku oslávi 100. výročie vzniku 
Skalický Sokol vznikol niekoľko dní po vzniku ČSR.

03.12.2018 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Sokolskú zástavu z roku 1938, sokolské uniformy, cvičebné oblečenia, odznaky, propagačné predmety sokolskej myšlienky, sokolských zletov, množstvo fotografií, plagátov a dokumentácie. To všetko predstaví výstava Záhorského múzea v Skalici, ktorá sa koná pri príležitosti 100. výročia založenia Telovýchovnej jednoty (TJ) Sokol. TASR o nej informovala riaditeľka múzea Viera Drahošová.

 Skalický Sokol vznikol niekoľko dní po vzniku Československej republiky 10. novembra 1918 ako prvá telovýchovná jednota na Slovensku. "Záhorské múzeum pripravilo výstavu spolu s TJ Sokol Skalica. Jej zámerom je priblížiť princípy sokolskej myšlienky, ale predovšetkým históriu a pôsobenie TJ Sokol v meste," uviedla riaditeľka múzea a zároveň kurátorka výstavy Drahošová.

 V roku 1922 si členská základňa Sokola svojpomocne vybudovala prvú sokolovňu na Slovensku prestavbou bývalej mliekarne a slávnostne ju otvorila 10. septembra. Popri športe a cvičení sa v nej sústredil široký okruh aktivít kultúrno-spoločenského života mesta. "Po zrušení spolku a jeho činnosti v roku 1938 prišlo ku krátkemu obnoveniu po skončení druhej svetovej vojny v roku 1946, no od roku 1948 bol na dlhé obdobie opäť zakázaný," doplnila kurátorka.

 So zmenou politicko-spoločenských pomerov TJ Sokol v Skalici 31. januára 1991 obnovila svoju činnosť a patrila opäť k prvým na Slovensku, ktoré sa snažili pozdvihnúť sokolský život. "Už v roku 1994 organizovala v Skalici oblastný zlet a svoju životaschopnosť dokázala najmä úspešne zvládnutými 2. sokolskými telovýchovnými slávnosťami v roku 2004. Tvorí hlavnú posilu pri zletových skladbách, ktorými sa na všesokolských zletoch prezentuje slovenské sokolské hnutie. Poskytuje možnosti pre športové vyžitie všetkým vekovým kategóriám," informovala Drahošová.

 Výstava bude otvorená 8. decembra v rámci Osláv 100. výročia TJ Sokol Skalica, súčasťou ktorých bude po otvorení výstavy športová akadémia v Dome kultúry v Skalici so stretnutím priaznivcov Sokola a jeho členov zo slovenských i moravských sokolských žúp. Potrvá do 22. februára 2019.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava