Liptáci otvorili ďalšiu zimnú sezónu symbolicky v československom duchu 
Na Chopku zazneli štátne hymny oboch krajín.

01.12.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Vrchol Chopku v nadmorskej výške viac ako 2000 metrov bol v piatok dopoludnia dejiskom oficiálneho otvorenia zimnej sezóny na Liptove. Slávnostný ceremoniál sa niesol v symbolickom duchu spojenia Čechov a Slovákov pri príležitosti 100. výročia vzniku spoločného štátu. Štátne hymny oboch krajín odspievali deti zo speváckeho súboru Domino z Opavy a Horehronskí chlopi.

Zimnú sezónu na Liptove síce vítajú už v piatok, no lyžovačka na vybraných zjazdovkách v Jasnej sa začne až v sobotu 1. decembra. "Sprístupníme zjazdovku pre nenáročných lyžiarov číslo 13 Biela Púť a dve červené zjazdovky pre stredne náročných lyžiarov. Bude to zjazdovka číslo 1 Pretekárska z Priehyby na Záhradky a číslo 2 Májová z Priehyby do Jasnej, dokopy v dĺžke viac ako tri kilometre," povedal riaditeľ strediska Jasná Matej Hulej s tým, že aktuálne im počasie praje, v areáli zasnežujú a čoskoro pribudnú ďalšie kilometre trás.

Regiónu sa v oblasti cestovného ruchu dlhodobo darí. "Počet prenocovaní počas minulej zimy medziročne narástol o 5,8 percenta na viac ako 667.000. Verím, že návštevnosť porastie aj túto zimu. Očakávam, že návštevníci u nás nájdu predovšetkým odpočinok, dobrú lyžovačku, gastronómiu, ale hlavne nadhľad nad ľudskými problémami, s ktorými sa denne stretávajú," uviedol predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Ján Blcháč.

Podľa manažérky OOCR Región Liptov Kataríny Šarafínovej návštevnosť v regióne ťahajú domáci, no v horách veľmi často počuť aj český jazyk. Česi si spolu s Poliakmi delia druhú a tretiu priečku v návštevnosti regiónu. "Pre zaujímavosť, aj kampane na českom trhu realizujeme vo väčšine prípadov v slovenskom jazyku a máme na tento spôsob komunikácie pozitívne ohlasy," dodala.

Pri storočnici vzniku Československa si návštevníci zaspomínali aj na život a dielo rodáka z Čiech Alojza Lutonského, ktorý sa usadil v Liptovskom Mikuláši. "Práve on bol iniciátorom výstavby historicky prvej lanovky v Nízkych Tatrách a priekopníkom tatranského turizmu," priblížil Blcháč s tým, že táto osobnosť stojí aj za názvom strediska Jasná.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice