V Košariskách inštalovali maketu Mohyly M. R. Štefánika
Pietne miesto priblížia zrakovo a telesne postihnutých občanom.

01.12.2018 | Trenčiansky kraj | Autor: V.Miček

Obec Košariská uspela v rámci participatívneho komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s projektom makety Mohyly Milana Rastislava Štefánika. TASR informovala starostka obce Anna Abramovičová.

Štefánikovo rodisko uspelo zo 41 podaných projektov, keď získalo 696 hlasov a obsadilo druhé miesto. "Od júla obec aktívne pracovala na výrobe a na príprave konečného umiestnenia makety v parku pri rodnom dome Štefánika v Košariskách. Vďaka spolupráci a participácii verejnosti sa projekt v týchto dňoch stal realitou," uviedla starostka.

Hlavným zámerom projektu bolo priblíženie miesta posledného odpočinku významného rodáka z Košarísk, ktoré je jedinečným dielom architekta Dušana Jurkoviča, návštevníkom Múzea M. R. Štefánika. Najmä však ľuďom so zdravotným postihnutím, pre ktorých je samotná návšteva mohyly takmer nemožná. Ide hlavne o zrakovo a telesne postihnutých občanov.

"Uvedený zámer sme naplnili vyrobením modelu, ktorý sa stal obohatením stálej expozície múzea v Košariskách," doplnila Abramovičová. Autorom modelu je Fedor Mikulčík.

Svojou polohou súčasne plní funkciu pútača nielen k samotnému Bradlu, ale aj k iným dôležitým turistickým cieľom kopaničiarskeho regiónu spojeným s osobnosťou Štefánika priamo či nepriamo. "Okrem makety sme vyrobili a osadili dva drevené stojany s mapami a legendou. Zamerali sme sa na dôležité historické miesta regiónu, ktoré sú spojené s rodinou Štefánikovcov, s obdobím revolučných rokov 1848 - 49, s obdobím rokov prvej a druhej svetovej vojny a odboja," informovala starostka.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice