Na Starom zámku ukážu drevený betlehem
Príprava na banskoštiavnické Vianoce je v plnom prúde.

29.11.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

V predvečer sviatku svätého Mikuláša vystavia v Rytierskej sále banskoštiavnického Starého zámku unikátny drevený maľovaný betlehem. Ide o najväčší betlehem v zbierkach Slovenského banského múzea, autorskú prácu štefultovského rezbára Jána Šulca. 

"Betlehem zaujme mohutnými orientálnymi hradbami ukrývajúcimi maštaľku so svätou rodinou, ktoré majú dĺžku takmer tri metre s výškou približne jeden meter. Hradby lemujú robustné palmy, neďaleko nich je kamenný portál štôlne s baníkom," priblížila vedúca oddelenia histórie Slovenského banského múzea Zuzana Denková.

Banícky motív oživuje betlehemskú klasiku aj inde, "huntštosiara" dopĺňajú adorujúci aušusníci a tiež pestrofarební permoníci s fúrikmi. Súčasťou betlehemu je podľa Denkovej aj banícky dom. 

Vedúca odboru marketingu a environmentálnej výchovy SBM Petra Páchniková dodala, že sviatočnú atmosféru v Rytierskej sále umocní aj vianočná výzdoba, okrem vianočného stromčeka to budú aj retro darčeky. 

Vianočný betlehem si môže verejnosť na Starom zámku pozrieť v čase od 5. decembra do 6. januára budúceho roka, a to každý týždeň od stredy do nedele a tiež počas vianočných sviatkov.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava