Nemocnica v Žiari nad Hronom oslavuje
Pred 60.rokmi položili základný kameň stavby. 

29.11.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

Nemocnica v Žiari nad Hronom, ktorá patrí do siete Svet zdravia, oslavuje 60. výročie od položenia základného kameňa. Jej výstavba odštartovala v roku 1958 a už o päť rokov neskôr sa začala starať o prvých pacientov. 

"K zámeru postaviť v regióne nemocnicu prispeli rýchlo sa rozvíjajúci ťažký priemysel a výstavba Závodu Slovenského národného povstania, ktorý bol jedným z najväčších a najvýznamnejších producentov hliníka v Európe. Nová nemocnica tak mala poskytovať zdravotnú starostlivosť aj pracovníkom závodu a ich rodinám," priblížila Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia. 

Žiarsku nemocnicu slávnostne otvorili 31. augusta 1963. V tomto čase mala 235 lôžok a štyri oddelenia - interné, detské vrátane neonatológie, gynekologicko-pôrodnícke a chirurgické. V ďalších rokoch nemocnica postupne rozširovala svoje služby. V roku 2002 bola do používania odovzdaná nová poliklinika. Od 1. apríla 2014 sa nemocnica stala súčasťou siete nemocníc Svet zdravia, odvtedy v nej bolo podľa Fedákovej preinvestovaného 2,6 milióna eur. 

V súčasnosti nemocnica zabezpečuje zdravotnú starostlivosť pre viac ako 100.000 obyvateľov, a to nielen zo Žiarskeho okresu, ale aj širšieho okolia, ako je Žarnovica, Kremnica, Banská Štiavnica či Nová Baňa.

Okrúhle 60. výročie položenia základného kameňa v žiarskom kultúrnom centre nemocnica oslávila v stredu (28. 11.) slávnostným popoludním. Pri tejto príležitosti ocenila 17 zamestnancov, ktorí jej sú verní už desiatky rokov. Najdlhšie v nemocnici pôsobí 62-ročná sestra Darina Paulíková zo Žiaru nad Hronom, ktorá sa o pacientov stará 43 rokov.

„Naša nemocnica sa snaží pomáhať všetkým, ktorí to potrebujú, a vyliečiť alebo aspoň uľaviť pacientom od bolesti už dlhých 55 rokov. Za tie roky v nej pôsobili 14 riaditelia, desiatky primárov, stovky lekárov či zdravotných sestier, pričom niektorí zamestnanci v nemocnici pracujú aj vyše 40 rokov. Som hrdý na to, že aj ja môžem byť súčasťou nemocnice. Verím, že čoskoro nájdeme definitívne riešenie pre jej generálnu obnovu a výrazne tak prepíšeme jej históriu,“ uviedol v tejto súvislosti riaditeľ nemocnice Ivan Mokrý. 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava