Vtedy: Skrášľovanie Veľkého Orvišťa 
Prvou obcou, v ktorej založili v tomto roku JRD, je Veľké Orvišťe v Piešťanskom okrese. 

18.02.2018 | Trnavský kraj | Autor: Ján Lašák

Do novozaloženého JRD vo Veľkom Orvšťi vstúpilo v roku 1957 15 malých a stredných roľníkov s celkovou výmerou pôdy vyše 80 ha. Členovia nového družstva prijali socialistický záväzok, že v období pred voľbami do Národných výborov získajú ďalších 15 členov.

Nový, krajší vzhľad obce je tiež jedným z výsledkov dobrej práce členov MNV. Pred rokom 1957  pretekal Veľkým Orvišťom potok, ktorý v čase dažďov zaplavoval okolie a stával sa semenišťom rozličných chorôb. Občania pod vedením funkcionárov MNV odpracovali na regulácii potoka vyše 95 tisíc brigádnických hodín. Vytvorili tak dielo v hodnote 680 tisíc Kčs.

 

                        

FOTO: Brehy regulovaného potoka vo Veľkom Orvišťi obložili betónovými tvárnicami a okolie vysadili stromčekmi. Foto: archív TASR, 12. februára 1957.

 

Občania Veľkého Orvišťa vo vyše 15.000 brigádnických hodinách upravili 400 km ciest, rozhrnuli 32 m3 lomového kameňa, vybetónovali a vymurovali 35 m3 na stavbe nového kultúrneho domu, pričom z miestnych zdrojov získali stavebný materiál za 12.000 Kčs.

 

                

FOTO: Tajomník MNV Ján Folajtár (druhý zľava) hovorí družstevníkom o tom, ako bude vyzerať novostavba kultúrneho domu, v ktorom bude aj úrad MNV a požiarna zbrojnica. Stavbu plánujú dokončiť ešte v tomto roku. Foto: archív TASR, 12. februára 1957.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice