Fiľakovský hrad zažil rekordnú sezónu
Najviac ľudí prišlo na podujatia Hradné hry a Noc múzeí a galérií.

20.11.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Približne 31.000 ľudí navštívilo počas tohtoročnej turistickej sezóny Fiľakovský hrad v okrese Lučenec, vďaka čomu šlo o najúspešnejšiu sezónu v jeho histórii. TASR o tom informovala riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo (HMF) Viktória Tittonová, podľa ktorej na hrad zavítalo medziročne o zhruba 3000 turistov viac.

„Najviac ľudí prišlo na podujatia Hradné hry a Noc múzeí a galérií, čo sú počas každého roka naše dve najväčšie akcie. Istou zaujímavosťou je, že stúpol podiel domácich návštevníkov hradu. Po minulé roky totiž viac ľudí, asi 60 percent, prichádzalo z Maďarska a zvyšok zo Slovenska. Tohto roku to bolo približne 55 percent maďarských turistov a podiel slovenských návštevníkov stúpol na 45 percent,“ konkretizovala Tittonová.

Ako pokračovala, vďaka príjemnému počasiu počas tohtoročnej jesene prichádzalo na hrad relatívne veľa návštevníkov aj počas októbra a novembra, čo v predchádzajúcich rokoch nebývalo pravidlom. Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade oficiálne ukončili 15. novembra.

Medzi tohtoročné novinky, ktoré si pre návštevníkov pripravili zamestnanci HMF, patrilo napríklad sprístupnenie dvoch chodieb v hradnom kopci, ktoré boli vyhĺbené ku koncu druhej svetovej vojny ako protiletecké kryty. Pracovníci múzea ich vyčistili od odpadu, ktorým boli zapratané a inštalovali v nich novú expozíciu Fiľakovo 1938 – 1945, približujúcu osudy mesta a jeho obyvateľov počas vojny. Ďalšou novinkou bola nová vstupná brána do hradného areálu v štýle priestorovej grafiky.

V súčasnosti prebieha vo Fiľakove projekt revitalizácie podhradia a čiastočnej rekonštrukcie hradu, ktorý mesto ako vlastník pamiatky realizuje v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg. Samospráva cez neho získala približne milión eur, pričom výsledkom má byť napríklad zastrešenie jednej z delových bášt, nové parkovisko pod hradom či informačné miesto, zriadené v doteraz nevyužívanej tristoročnej bašte niekdajšieho mestského opevnenia.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava